Ηδη η Γερμανία έχει ανοίξει το δρόμο από τις 7 Ιουνίου να εμβολιάζονται ανήλικοι αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η χώρα μας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε εμβολιασμό παιδιών αυξημένου κινδύνου και όχι στο γενικό σύνολο των παιδιών, ωστόσο η στρατηγική θα αποφασιστεί αφού συνυπολογιστούν έξι παράγοντες.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα δεδομένα που θα συνεκτιμηθούν για να διαμορφωθεί μια σύσταση για τα παιδιά είναι: Η ίδια η νόσος και η πορεία της στα παιδιά, η συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά -με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τα 12 έτη και πάνω συμμετέχουν πιο «ενεργά» στη μετάδοση σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά-, τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού τους σε σχέση με τη λειτουργία της εκπαίδευσης, για παράδειγμα, η ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητά του και η αποδοχή από τους γονείς.
Σύσταση
Οπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί την έναρξη έτσι ώστε κάθε χώρα να καθορίσει τη στρατηγική της. «Η Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών, που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», ξεκαθάρισε και ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα εμβολιασμού των παιδιών έκανε σαφές ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Μάλιστα, όπως είπε, η σύσταση στην Ελλάδα μπορεί να αφορά μόνο σε παιδιά αυξημένου κινδύνου, δηλαδή με υποκείμενα νοσήματα – ήδη εφαρμόζεται σε εφήβους από 16 ετών και πάνω. Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τον οποίο πρωταρχικό ρόλο έχει ο εμβολισμός των ενηλίκων, κάτι που έχει στηρίξει και η ίδια όπως και πολλά από τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμών. Διευκρίνισε δε ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι συμβουλευτικός.
Αποτελεσματικότητα 100%
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήδη εμβολιάζονται παιδιά από 12 ετών και πάνω. Την περασμένη Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech. Σύμφωνα με όσα εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου χθες, το εμβόλιο σε 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν κανένα δεν ανέπτυξε νόσο Covid-19, με την αποτελεσματικότητα να φτάνει το 100%. Είναι σημαντικό ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν ήταν υψηλότερα σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες. «Ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν επιτρέπει την ανίχνευση σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών από τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Συμμετοχή
Στο μεταξύ, «συγκρατημένη» είναι ακόμη η συμμετοχή των νεότερων πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν και είναι νωρίς καθώς οι ομάδες 35-39 και 30-34 ετών άνοιξαν πολύ πρόσφατα. Για την ομάδα 35-39 ετών που άνοιξε για όλα τα εμβόλια την περασμένη Τετάρτη, έως και χθες είχαν προγραμματιστεί 107.000 ραντεβού και για την ομάδα 30 – 34 ετών που άνοιξε για όλα τα εμβόλια το Σάββατο κλείστηκαν έως χθες 63.000 ραντεβού. Τα ποσοστά συμμετοχής για τις δύο αυτές ομάδες έως σήμερα – συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και των ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca με το οποίο οι πολίτες αυτών των ηλικιών μπορούν να εμβολιάζονται από τη Μεγάλη Εβδομάδα- έχουν ως εξής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους: 20,5% της ομάδας 35-39 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό εμβολιασμένων και προγραμματισμένων ραντεβού ανέρχεται σε 36%. Αντίστοιχα, 17% των πολιτών 30 έως 34 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό ανεβαίνει στο 29% εάν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στις αρχές Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 3 του μήνα θα παραδοθούν επιπλέον 78.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson επιτρέποντας το άνοιγμα επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών για τους 18 και άνω, ο εμβολιασμός των οποίων ξεκινά στις 7 Ιουνίου. Αναλόγως τις παραδόσεις από τις εταιρίες, σύντομα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα μπορούν να ανοίξουν για τους 18-29 ετών τα ραντεβού και με τα υπόλοιπα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή τα mRNA καθώς οι κάτω των 30 ετών δεν εμβολιάζονται με AstraZeneca στη χώρα μας.
Η απορρόφηση των διαθέσιμων εμβολίων είναι μεγαλύτερη μέχρι στιγμής για το εμβόλιο της Pfizer (91,65%), ακολουθεί η Moderna με 89%, για την AstraZeneca το ποσοστό απορρόφησης είναι 70,3% και για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ανέρχεται σε 79%.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.007 κρούσματα, από τα οποία τα μισά (513) στην Αττική και τα 107 στη Θεσσαλονίκη. Οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 481 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κυμαίνονται πλέον κάτω από το όριο των 200 την ημέρα.
Κι άλλος θάνατος
Ο δεύτερος θάνατος που συνδέεται με τον εμβολιασμό, και συγκεκριμένα με το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων με θρομβοπενία που αποτελεί εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για τη 44χρονη Γλυκερία από την Κρήτη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με την κατάστασή της να είναι μη αναστρέψιμη, καθώς ήταν ουσιαστικά εγκεφαλικά νεκρή. Η άτυχη γυναίκα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εμβολιάστηκε στις 5 Μαΐου με το εμβόλιο της AstraZeneca και μια εβδομάδα αργότερα παρουσίασε συμπτώματα του συνδρόμου TTS (θρόμβωση με θρομβοπενία).
Συναισθηματικά φορτισμένη για το θάνατο της 44χρονης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, πριν ξεκινήσει την ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
Το τελευταίο αντίο στην άτυχη Γλυκερία, μητέρα τριών παιδιών, θα πουν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι στη Λοχριά Ρεθύμνου, τόπο καταγωγής της. Η 44χρονη είναι ο δεύτερος θάνατος που συνδέεται με το εμβόλιο στη χώρα μας. Εχει προηγηθεί ακόμη μια γυναίκα 61 ετών. Εκτός των δύο αυτών περιπτώσεων, ακόμη τρεις έχουν συσχετιστεί επισήμως με το εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca (συνολικά τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας). Οσον αφορά στο εμβόλιο Johnson & Johnson διερευνάται η περίπτωση μιας γυναίκας, 48 ετών, στον «Ευαγγελισμό».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter