Οι μεταλλάξεις είναι από τους παράγοντες που κρατούν σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα και ο όσο το δυνατόν ταχύτερος εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να μην παρεισφρύσουν επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη στην κοινότητα.
«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό προστατεύουν και για όλες τις μεταλλάξεις που μέχρι σήμερα μας έχουν απασχολήσει.
Το θέμα των μεταλλάξεων, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προβληματισμών. Αλλά πολύ πριν απασχολήσουν οι μεταλλάξεις στο βαθμό που απασχολούν σήμερα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια είχαν την πρόνοια να ετοιμάσουν την εναλλακτική λύση. Και ξέρουμε ότι όλες οι εταιρείες των εμβολίων που χρησιμοποιούμε, και άλλες που δεν έχουν φτάσει ακόμα όπως η CureVac, έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων, όπως λέμε, δεύτερης γενιάς. Δηλαδή αυτά τα οποία είναι παρασκευασμένα έτσι, που να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού», επεσήμανε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας τα νεότερα δεδομένα από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων.
Η επαγρύπνηση, βέβαια, πρέπει να διαρκής όπως τόνισε ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κατά την χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός από το «βρετανικό» στέλεχος που καταγράφει μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα, η ανησυχία των ειδικών εντείνεται από το δεύτερο πιο συχνό στέλεχος, το Β.1.1.318, που δείχνει τάσεις επικράτησης στο κέντρο της Αθήνας.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ερωτηθείσα σχετικά η κα Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «για αυτή την μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα αυστηρής επιτήρησης, καταγραφής και πιστεύω ότι οι ειδικοί γενετιστές, οι Επιδημιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη, που ας ελπίσουμε ότι είναι πολύ περιορισμένη». Για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζεται με «ανοσολογική διαφυγή». Προς το παρόν, όμως, οι υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η ινδική παραλλαγή είναι ακόμη μία πηγή προβληματισμού για τους επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανάρτηση του καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλου, στην οποία αναφέρει ότι εάν επαληθευτεί ότι η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Στην Αγγλία η επίτευξη του 83% θα είναι εφικτή γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 1/3) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αντισώματα.
Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει επομένως και για τα παιδιά», επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβολία δεν είναι 100% αποτελεσματικά».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πανελλήνιες 2021: Με SMS θα μάθουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι – Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης
- Γλυκά Νερά: «Ενώπιον» του συζύγου της Καρολάιν ο συλληφθείς του Εβρου
- Νέο θερμό καλοκαίρι στην Αν. Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν – Απειλεί για το Κυπριακό και… επεκτείνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»
- Ο Καλογρίτσας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε φουρτούνες – Έρχονται νέες αποκαλύψεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.