Η «σφυγμομέτρηση» της πρόθεσης εμβολιασμού των τριαντάρηδων θα ξεκινήσει από τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα «ενεργό» τμήμα της κοινωνίας, κρίσιμο για το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας.
Η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει μια «χλιαρή» συμμετοχή των νέων και υγιών στον εμβολιασμό, καθώς δεν αισθάνονται τόσο έντονα την «απειλή».
«Βλέπουμε και στις άλλες χώρες τη συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό να είναι μικρότερη σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες γιατί θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τον ιό, εάν δηλαδή μολυνθούν να νοσήσουν σοβαρά», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Ο ίδιος εκφράζει τη διστακτικότητά του σε σχέση με την πρόθεση εμβολιασμού από τους Ελληνες τριαντάρηδες, «που εντείνεται από το γεγονός ότι το εμβόλιο που επιλέχθηκε έχει αμφισβητηθεί για τη σχέση οφέλους – ρίσκου στους νεότερους ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία έχει μεγάλη κινητικότητα, μαζί βέβαια με τους 40-49 που έχουν έντονη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, και μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει εστίες διασποράς», συνεχίζει ο ειδικός.
Ανοσοποίηση
Η επιλογή δημιουργίας μιας «fast lane», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για 1,36 εκατομμύρια πολίτες, ενεργούς εργασιακά και κοινωνικά που η συμβατική σειρά τους θα ερχόταν πολύ αργότερα. Το άνοιγμα της διαδικασίας για αυτήν την ομάδα του πληθυσμού φέρνει, επίσης, ταχύτερα την ανοσοποίηση εργαζομένων σε κλάδους αιχμής για τη λειτουργία της οικονομίας, όπως είναι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση και αλλού, μιας και αρκετοί από τους υπαλλήλους αυτούς εντάσσονται στις ηλικίες από 30 έως 39 ετών. Ετσι, η θωράκιση μέρους των εργαζομένων αυτών θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία των δραστηριοτήτων τους επόμενους μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο να ξανακλείσουν. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με το τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση -το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις- εφόσον χρονικά θα συμπέσει με απουσία πολλών ατόμων από τον τόπο κατοικίας τους.
Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση ανεβάζει τις εμβολιαστικές «ταχύτητες», καθώς ξεκίνησαν τα ραντεβού για τους 50άρηδες χθες, ακολουθεί η δεκαετία 30 έως 39 ετών και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η επόμενη, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών (περίπου 1,6 εκατομμύρια πολίτες). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι πολίτες από 30 έως 50 ετών είναι σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικοδόμηση της πολυπόθητης ανοσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα του πληθυσμού υπολογίζονται κατά προσέγγιση, με τους υπεύθυνους της επιχείρησης «Ελευθερία» να αντιμετώπισαν εξαρχής μια κατάσταση μπερδεμένη. Οι πηγές των δεδομένων είναι διάφορες, καμία όμως με επικαιροποιημένα και ακριβή στοιχεία. Ενδεικτικά, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει να κάνει απογραφή από το 2011, το φορολογικό μητρώο «θολώνει» την εικόνα γιατί δεν δείχνει εάν οι καταχωρισμένοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας.
Προβληματισμός
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το «άνοιγμα», πάντως, της δυνατότητας εμβολιασμού των νεότερων πολιτών ήταν αποτέλεσμα και της αποχής των ηλικιωμένων πολιτών από την εμβολιαστική εκστρατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις.
«Πολλοί θα σκέφτηκαν ότι εμβολιάστηκαν οι άλλοι, άρα για τους εαυτούς τους ότι προστατεύονται. Δεν πέρασε η αίσθηση ότι δεν έχετε εμβολιαστεί, πηγαίνετε να το κάνετε, κάτι που πλέον γίνεται», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Μανωλόπουλος.
Συμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν επισήμως στην ενημέρωση για τον κορονοϊό την περασμένη Τετάρτη, σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες άνω των 80 ετών δεν συμμετείχαν στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ειδικότερα, οι άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 61%, το οποίο ανεβαίνει στο 65,7% εάν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Αντίστοιχα, το συνολικό ποσοστό (εμβολιασμών-ραντεβού) για την ομάδα από 80 έως 84 ετών είναι 66%, για όσους είναι από 75 έως 79 ετών 77% και για την ηλικιακή ομάδα 70-74 το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 70,57%. Οσον αφορά στους 65-69 ετών, έχει εμβολιαστεί το 27% αλλά μαζί με τα ραντεβού το ποσοστό συμμετοχής ανεβαίνει σε 68,5%, ενώ η μικρότερη συμμετοχή καταγράφεται στους πολίτες από 60 έως 64 ετών και ανέρχεται σε 60%.
Δυναμικό κάλεσμα
Αμέσως επόμενος «στόχος» της επιχείρησης «Ελευθερία» είναι οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων 45-49 και 40-44, οι οποίοι θα εμβολιάζονται με όλα τα εμβόλια και θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού πολύ πιθανό από τη Μεγάλη Πέμπτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή. Το δυναμικό κάλεσμα για τους εμβολιασμούς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι συμφωνημένες δόσεις είναι αυξημένες. Οι δυνατότητες του εμβολιαστικού προγράμματος φτάνουν τους 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πιο συγκεκριμένα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα Μάιο και τέσσερα εκατομμύρια τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Εμβολιασμός: Πόσες δόσεις περιμένουμε Μάιο και Ιούνιο
Η Ελλάδα περιμένει από την εταιρία Pfizer για τον μήνα Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον μήνα Ιούνιο 2.425.000 δόσεις. Παράλληλα, από την εταιρία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο. Η εταιρία AstraΖeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις, ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 κάθε μήνα. Επίσης, όσον αφορά στις παραδόσεις της Johnson & Johnson, στην Ελλάδα ήδη βρίσκονται 33.600 δόσεις, για τον Μάιο ο προγραμματισμός περιλαμβάνει 300.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 960.000 δόσεις. Για το τελευταίο και μονοδοσικό σκεύασμα αναμένονται οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί με αυτό θα ξεκινήσουν από την 5η Μαΐου.
Η κοινή ερώτηση που έχουν οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν είναι πόσο διάστημα θα παραμείνουν προστατευμένοι από τον κορονοϊό. «Στα άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις η ανοσία ενδεχομένως φτάνει και τον έναν χρόνο», επισημαίνει ο κ. Μανωλόπουλος και προσθέτει πως η παρουσία του ιού στο εξής θα είναι πιθανόν… μόνιμη, αλλά θα έχει μεγαλύτερη ένταση τους χειμερινούς μήνες.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ηλικιακή ομάδα | Ποσοστό εμβολιαζομένων |
85 ετών και άνω | 65,7% |
80-84 ετών | 66,00% |
75-79 ετών | 77,00% |
70-74 ετών | 70,57% |
65-69 ετών | 68,5% |
60-64 ετών | 60,00% |
* Στα ποσοστά συμμετοχής για κάθε ηλικιακή ομάδα συμπεριλαμβάνονται και τα προγραμματισμένα ραντεβού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr