Τα δύο όπλα, self tests και εμβολιασμοί, είναι σημαντικά στη νέα εποχή εξόδου από τους περιορισμούς και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη κατά τους ειδικούς στη διατήρηση της πανδημίας σε ελεγχόμενο επίπεδο.
Ακόμη, όμως, δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά το τρίτο κύμα, ενώ συνεχίζεται η πίεση στις ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα που εκτιμάται ότι θα… οδηγήσει κόσμο στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, τις προσπάθειες υπονομεύουν νέες μεταλλάξεις όπως και η χαλάρωση των πολιτών μέσω συναθροίσεων και κορονοπάρτι.
Ο κορωνοϊός προβληματίζει
Η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 171%, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, δημιουργεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα και αυτό καθώς, εάν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο Λεκανοπέδιο έχουν αυξηθεί, κάποιοι θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία σε λίγες μέρες, περί τις αρχές Μαΐου.
«Τη δεδομένη στιγμή η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής είναι σταθεροποιητική», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.
Αντίστοιχα, όπως λέει, σχετική σταθεροποίηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση και άλλες με μικρότερη. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση, την εβδομάδα που πέρασε στην Αττική παρουσιάστηκε συρρίκνωση των κρουσμάτων κατά 6% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, μείωση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Τα ενεργά περιστατικά έχουν μειωθεί κατά 2.000 σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Το ταυτόχρονο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων ενέχει ρίσκο και κίνδυνο για επιδημικές εξάρσεις καθώς ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται. Την περίοδο μετά το Πάσχα με την επαναφορά δραστηριοτήτων δεν πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολίτες να λάβουν το λάθος μήνυμα, ότι «ξεμπερδέψαμε» με την πανδημία και να χαλαρώσουν. Ηδη η ανησυχία από τα κορονοπάρτι σε πλατείες τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα είναι έντονη, ενώ στοίχημα είναι και η διατήρηση των μέτρων το Πάσχα χωρίς φαινόμενα που μπορεί να αναστρέψουν την τωρινή εικόνα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα θεμέλια της επιδημιολογικής σταθεροποίησης «ροκανίζουν» και τα μεταλλαγμένα στελέχη. Από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών επιβεβαιώθηκε το πρώτο θετικό δείγμα στην ινδική μετάλλαξη, η οποία φέρεται να είναι πιο ευμετάδοτη καθώς πρόκειται για δύο παραλλαγμένα στελέχη σε ένα, με συνέπεια να είναι πιο εύκολη η είσοδός στον ανθρώπινο οργανισμό. Το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στη χώρα (με κυρίαρχο το βρετανικό) και μετρούν συνολικά έως την Πέμπτη 6.577 κρούσματα.
Καμπανάκι
«Είναι οι πρώτες ημέρες βελτίωσης της πανδημίας» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου την Παρασκευή, κρούοντας, όμως, το καμπανάκι ότι η κατάσταση δεν παίρνει χαλάρωση καθώς είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των φορέων του ιού σε όλη τη χώρα που είναι πολύ εύκολο να φουντώσουν και πάλι οι μολύνσεις.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να… οδηγεί τον σχεδιασμό για επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Οι νέες εισαγωγές συνεχίζουν να ανέρχονται σε 500 την ημέρα και οι ΜΕΘ να επιβαρύνονται. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid ανέρχεται σε 87% για την επικράτεια, σε 87% για την Αττική και σε 95% για τη Θεσσαλονίκη. Η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών στους 819 (αρχές της εβδομάδας ήταν 847) είναι ένα θετικό «νέο», σίγουρα όμως ο δείκτης παραμένει ευαίσθητος.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλού ρίσκου, αρκεί να τηρούνται. «Πλέον έχουμε και δύο εργαλεία που δεν είχαμε: Εμβόλια και self tests», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Αυτά τα δύο μαζί με την καλοκαιρία των επόμενων μηνών είναι ικανά να κρατήσουν την πανδημία χαμηλά, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Για αυτό και εισηγήθηκαν την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων, συνυπολογίζοντας την τεράστια ψυχολογική κόπωση των πολιτών. «Ακόμη πιο μεγάλη σημασία, όμως, από τα self test έχει η ατομική ευθύνη του καθενός καθώς ο κορωνοϊός δεν αστειεύεται», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου την Παρασκευή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr