Αυτή η φράση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, συνοψίζει το σκεπτικό πίσω από το μεγάλο βήμα πλήρους ανοίγματος του λιανεμπορίου -με εξαίρεση τις 12 περιοχές όπου ισχύουν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα- από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η σταθερή επιδημιολογική εικόνα, που όμως δεν παρουσιάζει μείωση, όπως τόνισαν χθες οι ειδικοί της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, οδήγησε στην απόφαση επαναλειτουργίας της αγοράς, που θα συνοδευτεί από αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση, αυξημένο τέστινγκ και εάν απαιτηθεί θα υπάρξει επέμβαση με αυστηροποίηση των μέτρων.
Σταθερότητα
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός θετικών διαγνώσεων της Covid-19 είναι σταθερός εδώ και τρεις εβδομάδες. Για τις τελευταίες επτά ημέρες, ο μέσος όρος είναι 650 νέα περιστατικά ανά ημέρα. Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυμπιεστεί περαιτέρω η επιδημία εν μέσω των χειμερινών μηνών.
Ηπια, όμως, αύξηση στη συνολική εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η Αττική, με αποτέλεσμα να έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων και να την παρακολουθούν στενά. Ενας στους τρεις Ελληνες με Covid-19 εντοπίζεται στο Λεκανοπέδιο που συγκεντρώνει 2.500 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, με την επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη στη Δυτική Αττική και τον κεντρικό τομέα Αθηνών – κατέγραψαν χθες 21 και 43 νέα περιστατικά αντίστοιχα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται στο 0,91 στην Αττική, πολύ κοντά στη μονάδα, που είναι το όριο ανησυχίας.
Τήρηση μέτρων
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας στην Ελλάδα είναι μικρότερος σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος, και επισημαίνοντας διαρκώς την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, η κ. Παπαευαγγέλου εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων τις εβδομάδες που έρχονται εξαιτίας του χειμωνιάτικου καιρού. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια χρυσή τομή», ανέφερε έχοντας εξηγήσει ότι οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται το πολύ «βαρύ» τίμημα που έχουν στην οικονομία τα περιοριστικά μέτρα όλους αυτούς τους μήνες.
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε, πάντως, ότι το επερχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, εφόσον φυσικά τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι κανόνες.
Εκτός από την Αττική, αυξημένο ιικό φορτίο παρατηρείται και σε μεμονωμένες περιοχές που προέρχονται από μικρότερες ή μεγαλύτερες συρροές σε εργασιακούς χώρους, καθώς και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι καθώς στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε τους ηλικιωμένους και ευπαθείς», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόσθεσε την ευχή να γίνει εφικτή η μετατροπή της νόσου Covid-19 σε ηπιότερη που θα αφορά ως επί το πλείστον στα νεότερα άτομα, ως αποτέλεσμα της εμβολιαστικής κάλυψης στους μεγαλύτερους και ευπαθείς.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τι ισχύει από Δευτέρα
Στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία από τη Δευτέρα προστίθεται η λειτουργία του λιανεμπορίου. Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν την επόμενη εβδομάδα, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν ως εξής:
- Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
- Διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες.
- Ξεκινά η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις περιοχές όπου έχουν επιβληθεί αυξημένα μέτρα και στις οποίες επιτρέπεται μόνο το click- away.
- Για τους λατρευτικούς χώρους και κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 άτομα.
- Παραμένει σε αναστολή το κυνήγι και το ψάρεμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη συζήτηση για αύξηση των προστίμων για όποιον πολίτη παραβιάζει τα μέτρα, ωστόσο προς το παρόν, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η χρηματική ποινή για όποιον παραβιάζει τα μέτρα παραμένει στα 300 ευρώ.
Εμβολιασμοί
Στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, η εταιρία Pfizer ενημέρωσε και τη χώρα μας, όπως όλες τις ευρωπαϊκές, ότι θα υπάρξουν μειωμένες παραδόσεις τον επόμενο μήνα, οι οποίες όμως αναμένεται να αντισταθμιστούν, όπως εξήγησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τις εγκρίσεις άλλων εμβολίων. Επίσης, η δυνατότητα για έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο θεωρείται ότι θα διευκολύνει την εμβολιαστική κάλυψη χωρίς να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού. Εως χθες το απόγευμα με την πρώτη δόση του εμβολίου είχαν εμβολιαστεί 75.276 άτομα.
Την αναθεώρηση της διαδικασίας εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί της ομάδας αυτής υγειονομικών εξελίσσεται σε «ταλαιπωρία», με τα ραντεβού της πλειοψηφίας των γιατρών να κλείνονται μετά τον Φεβρουάριο.
«Οι προχειρότητες και οι ανεπάρκειες, που διαρκώς επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, διαφαίνονται καθημερινά στο σχεδιασμό για τον εμβολιασμό των ιδιωτών ιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι τα ραντεβού τους κλείνονται ακόμη και για τον Μάρτιο και μάλιστα μόνο για την πρώτη δόση», αναφέρει ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Χαρακτηριστικό είναι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι υπάρχουν περιοχές που οι γιατροί δεν μπορούν καν με τον ΑΜΚΑ τους να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι: η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, η Κορινθία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια κ.ά».
Την ίδια στιγμή, εμμένει στις καταγγελίες της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την «άστοχη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα νοσοκομεία. «Τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία δημιουργήθηκαν με προσωρινό τρόπο, στελεχώθηκαν με το λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων με σκοπό να εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό και μόνο. Μάλιστα στεγάσθηκαν σε χώρους κυρίως των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων που είναι απαραίτητοι για την εξέταση ασθενών. Αλλα εμβολιαστικά κέντρα βρίσκονται σε ορόφους νοσοκομείων που είναι αδύνατη η πρόσβαση πολιτών, ειδικά με κινητικά προβλήματα», επισημαίνει η Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της.
Προσθέτει δε ότι «κλείστηκαν ραντεβού για εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις από την οικία τους στο νοσοκομείο. Απευθύνονται για την εξασφάλιση της μεταφοράς τους στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν».
Ποια τοπικά lockdowns αίρονται και ποια συνεχίζονται
Συνεχίζονται ως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα αυξημένα μέτρα στον Ασπρόπυργο, αίρονται, όμως, στην Ελευσίνα λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής της εικόνας. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στον Ασπρόπυργο υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα και 188 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Επιπρόσθετα, η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.
Οσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, αίρονται τα μέτρα στον Δήμο Κοζάνης και στον Δήμο Βοΐου. Παραμένουν, ωστόσο, στις τοπικές κοινότητες Κρόκου και Σιάτιστας, καθώς και στον Δήμο Εορδαίας έως και τις 25/1. Ο Δήμος Εορδαίας καταγράφει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές. Η Σιάτιστα έχει 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.
Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, τα νησιά Κάλυμνο και Λέσβο, τον Δήμο Σπάρτης και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Αργολίδας. «Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στον Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στη Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός δήμου ή τοπικής κοινότητας με εξαίρεση λόγους υγείας, την απαγόρευση της μετακίνησης από τις 18.00 έως τις 05.00 με εξαίρεση εργαζομένους που μετακινούνται με βεβαίωση εργοδότη, αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών και αναστολή λειτουργίας καταστημάτων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr