Έκτοτε, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού, οι οικονομίες των χωρών μπήκαν και βγήκαν από το lockdown πολλαπλές φορές και οι κοινωνίες μπήκαν σε «απομόνωση», με οικογένειες να περνούν σημαντικές γιορτές και αργίες μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Για τους περισσότερους από εμάς, η κατάσταση αυτή είναι αν μη τι άλλο πρωτόγνωρη.
Ο επιδημιολόγος και κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου Γέιλ, δρ. Νικόλαος Χρηστάκης, μας υπενθυμίζει ωστόσο ότι για την ιστορία της ανθρωπότητας, οι πανδημίες είναι υπόθεση παλιά και γνώριμη.
«Αυτό που μας συμβαίνει μάς φαίνεται αφύσικο και εξωγήινο. Αλλά οι πανδημίες δεν είναι κάτι νέο για το είδος μας- Είναι κάτι νέο για εμάς», τονίζει ο καθηγητής, μιλώντας στη Guardian.
Ο δρ. Χρηστάκης επισημαίνει ότι ένα κοινό που είχαν οι πανδημίες όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι κάποτε τελειώνουν.
Όλες οι πανδημίες κάποια στιγμή «πεθαίνουν», με ή χωρίς εμβόλιο.
Το γεγονός πάντως ότι για τον κορωνοϊό έχουμε εμβόλιο, και μάλιστα σχετικά νωρίς, είναι, για τον καθηγητή, ένα θαύμα, καθώς ένας εμβολιασμός του 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα «γονατίσει» τον ιό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αν τον αφήναμε να ακολουθήσει τη φυσική του πορεία.
«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που αντιμετωπίζει μια τέτοια απειλή και μπορεί να την αντιμετωπίσει ενώ αυτή εξελίσσεται ακόμα με αποτελεσματικά φάρμακα. Αυτό είναι ένα θαύμα», σχολιάζει.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς επηρεάζονται ιστορικά οι κοινωνίες κατά την διάρκεια μιας πανδημίας, αλλά και στο πώς συνήθως αντιδρούν μετά το πέρας της, προβλέποντας την εξέλιξη της ανθρωπότητας μετά τον κορωνοϊό.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Κατά την διάρκεια μιας πανδημίας οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους, απέχουν από πολλά, στρέφονται στο Θείο περισσότερο και εξοικονομούν χρήματα», παρατηρεί ο επιστήμονας.
Η κατάρρευση της οικονομίας, προσθέτει, αποτελεί επίσης ένα παραδοσιακό επακόλουθο των πανδημιών.
«Ακόμα και κατά την αρχαιότητα, οι οικονομίες κατέρρεαν, ακόμα και όταν δεν υπήρχε μια κυβέρνηση για να διατάζει το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τον σχολείων. Αυτό που καθυστερεί την άνθιση μιας οικονομίας είναι περισσότερο ο εκάστοτε ιός, παρά η εκάστοτε κυβέρνηση», σχολιάζει.
«Στροφή» στην κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, θα επέλθει σίγουρα μετά το 2021- οπότε και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού- και σίγουρα μετά το 2023, οπότε και οι οικονομίες θα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να ανακάμπτουν.
Μάλιστα, από το έτος 2024 και μετά, ο καθηγητής θεωρεί πως όλα όσα στερηθήκαμε στην καραντίνα θα γνωρίσουν νέα «έκρηξη»- όπως είχε συμβεί και κατά την δεκαετία από το 1920 και μετά, και έπειτα από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918.
«Το 2024, όλες οι τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα επιδιώκουν ακούραστα την κοινωνική συναναστροφή, και θα υπάρχει ξανά περισσότερη ελευθερία τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στον τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας», πιστεύει ο επιστήμονας.
Μέχρι τότε, και σίγουρα κατά και τον επόμενο χρόνο, όλα τα προαναφερθέντα θα συνεχίσουν ωστόσο να επηρεάζονται από την τρέχουσα πραγματικότητα.
Τα μέτρα προστασίας δεν είναι κάτι που μπορούμε να «πετάξουμε» εν μία νυκτί, διότι ακόμα και με το εμβόλιο, οι διαθέσιμες δόσεις δεν επαρκούν για να σβηστεί μια και έξω ο κορωνοϊός από το χάρτη.
Τον επόμενο χρόνο, η γνώση γύρω από τα εμβόλια θα αυξηθεί και θα κριθεί η καταλληλότητά τους για μερίδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά.
Ως τότε, δεν θα πρέπει να περιφρονήσουμε μέτρα όπως οι μάσκες και η αποφυγή του συνωστισμού- μέτρα που, ακόμα και τον 14ο αιώνα, αποδείχτηκαν χρήσιμα στην αναχαίτιση των φονικών ιών.
«Ως κοινωνία, υπήρξαμε πολύ ανώριμοι», σχολιάζει ο δρ. Χρηστάκης. «Ως συνήθως, θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει και καλύτερα».
Το να είμαστε ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση, όπως και η άρνηση ή ο διχασμός είναι επίσης, σύμφωνα με τον δόκτορα, κοινές «παρενέργειες» τέτοιων καταστάσεων στην κοινωνία.
Ωστόσο, έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας – και πολλή περισσότερη πραγματική γνώση στα χέρια μας, απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές- για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε.
«Ο κόσμος μας άλλαξε, υπάρχει ένα νέο παθογόνο που κυκλοφορεί ευρέως, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια απειλή και για να το χειριστούμε σωστά θα μας ζητηθούν πολλά», λέει ο δρ. Χρηστάκης.
«Και, όταν γίνει αυτό, θα πρέπει να φανούμε ώριμοι», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέα έξαρση λόγω εορτών
Κορωνοϊός και εμβόλια: Στην τελική ευθεία η επιχείρηση «Ελευθερία» – Το χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr