Το εκτεταμένο τέστινγκ αποτελεί σημαντικό «όπλο» προκειμένου να προλαμβάνονται τοπικές επιδημίες και μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος είναι η προμήθεια ενός εκατομμυρίου rapid tests ανά μήνα, τα οποία θα πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ στοχευμένα στον πληθυσμό, όπως συμβαίνει και μέχρι σήμερα.
Προειδοποίηση
Τη στιγμή που οι ημερήσιες διαγνώσεις κορονοϊού δείχνουν σταθερή και ελαφρώς πτωτική πορεία -2.135 νέα κρούσματα χθες στην Ελλάδα-, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι μια βιαστική άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, ξανά σε πίεση στα νοσοκομεία και αύξηση των νοσηλειών και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Μάλιστα, το ECDC θέτει δύο ημερομηνίες- ορόσημο, την 7η και την 21η Δεκεμβρίου, στις προβολές που επεξεργάστηκε για το τι θα ακολουθήσει μετά την άρση των δεύτερων lockdowns. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επικαιροποιημένη έκθεσή του με εκτιμήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων: «Προβλέπουμε ότι εάν οι χώρες που εφήρμοσαν μέτρα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα άρουν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συναντηθούν ξανά πιο ελεύθερα, θα υπάρξει επακόλουθη αύξηση στις εισαγωγές περιστατικών με Covid-19 στα νοσοκομεία κοντά στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021. Εάν καταργηθούν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου, αυτή η αύξηση της νοσηλείας μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου».
Εκτιμήσεις
Σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε περίπτωση άρσης προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με βάση το μαθηματικό μοντέλο του πανεπιστημίου. Ετσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε (ΑΝΤ1) στις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα αναμένονται περί τα 2.500, στις 7 Δεκεμβρίου τα 2.200 κρούσματα και στις 15 Δεκεμβρίου τα 2.000. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ενδεχόμενη σταδιακή άρση του lockdown θα επιφέρει νέα αύξηση ειδικά στο διάστημα των Χριστουγέννων, καθώς, όπως είπε ο καθηγητής: «Δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα είναι ορατή. Με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ξανανεβαίνει. Εκεί έχει να κάνει με το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση». Ο κ. Σαρηγιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναφτάσουν τα κρούσματα στις 3.000 και κατέληξε ότι «σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε».
Με στόχο την ενημέρωση για να προχωρήσουν οι κυβερνήσεις σε λήψη αποφάσεων, οι εκτιμήσεις του ECDC μελετούν δύο διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο αφορά τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τις 10 Νοεμβρίου και διατηρούνται έως τις 25 Δεκεμβρίου και το δεύτερο αξιολογεί το αποτέλεσμα εάν οι χώρες επανήλθαν στο επίπεδο φυσικής απόστασης που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο του 2020. Δεδομένων των μέτρων αντιμετώπισης που ισχύουν σήμερα, προβλέπεται ότι περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη Ε.Ε./ΕΟΧ θα παρατηρήσουν μείωση άνω του 50% στον ημερήσιο αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με κορονοϊό και επακόλουθη μείωση των θανάτων και της νοσοκομειακής ζήτησης. Πάνω από τα δύο τρίτα των κρατών-μελών αναμένεται να παρατηρήσουν κάποια μείωση στον ημερήσιο ρυθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ως συνέπεια της τρέχουσας πολιτικής. Εάν η συμπεριφορά επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, όταν τα περισσότερο αυστηρά μέτρα εφαρμόστηκαν σε όλη την Ευρώπη, αναμένεται όλες οι χώρες να δουν μείωση στην επίπτωση της Covid-19.
Καλύτερος έλεγχος
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα βοηθήσουν, αλλά το αντίθετο, καθώς… στρώνουν το χαλί στη μετάδοση του κορονοϊού, η αυστηρή επιτήρηση της νόσου θα επιτρέψει στη χώρα μας τον όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχό της. Τα rapid tests, που ήδη έχει αναφερθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ότι θα πραγματοποιηθούν ευρέως σε μαθητές πριν δοθεί το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα σχολεία, είναι ένα «εργαλείο» που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο εύρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει στόχος για προμήθεια ενός εκατομμυρίου τεστ ανά μήνα. Ο τελικός αριθμός των τεστ που θα προμηθευτεί η χώρα μας μπορεί να μεταβληθεί, καθώς θα γίνει αγορά και από την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια.
Τα rapid tests ήδη γίνονται από τον ΕΟΔΥ στοχευμένα σε χώρους, δομές και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό περιοχών που εμφανίζουν επιβάρυνση ή φαίνεται από τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης ότι είναι εν δυνάμει σημαντικές εστίες του ιού.
Εν μέσω καραντίνας και προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός σε πλατείες ή άλλα σημεία, η στρατηγική του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει το drive-through τέστινγκ. Περνάνε, δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι με τα αυτοκίνητά τους από το σημείο ελέγχου και το προσωπικό του ΕΟΔΥ λαμβάνει τα δείγματα.
Σε κεντρικά σημεία
Τη Δευτέρα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ προχώρησαν σε 12 δράσεις σε κεντρικά και εύκολα προσβάσιμα σημεία αστικών και επαρχιακών περιοχών έντεκα Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας. Για χθες ήταν προγραμματισμένοι δωρεάν έλεγχοι σε επτά περιοχές της χώρας (Ανδρος, Λαμία, Καλαμάτα, Κιάτο, Λάρισα, Κομοτηνή, Τρίκαλα).
Η θερμοκρασία αυτή την εποχή βοηθάει τον ιό
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επανέφερε το θέμα της συμβολής των καιρικών συνθηκών στη διασπορά του ιού. «Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9-10 βαθμούς Κελσίου και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Ετσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά της ώρας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς, ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων», είπε στο Πρακτορείο FM.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου