Δράμα, Ροδόπη, Εβρος, Ξάνθη είναι περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες καταγράφουν μεγάλο αριθμό ημερήσιων διαγνώσεων, ακολουθώντας τη δυτική και κεντρική Μακεδονία που βρίσκονται σε ενός τύπου lockdown ήδη εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες (Κοζάνη και Καστοριά). Ειδικότερα, η Δράμα σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 26 Οκτωβρίου έως και χθες, δήλωσε επιπλέον 312 περιστατικά κορωνοϊού, η Ροδόπη… 451 νέες μολύνσεις, ο Εβρος 201, η Ξάνθη 145.
Η Αττική είναι, φυσικά, στο επίκεντρο της επιδημίας, με εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Παρόλο που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, δεν θεωρείται από τους ειδικούς απίθανο να μπει στο… γκρι του lockdown εάν το Σύστημα Υγείας πιεστεί περαιτέρω. Για πρώτη φορά, την τελευταία εβδομάδα η Θεσσαλονίκη… τερμάτισε πρώτη με 3072 νέα περιστατικά, αλλά η Αττική την ακολουθεί πολύ κοντά με 2856 κρούσματα για τις επτά ημέρες. Χθες, μάλιστα, το Λεκανοπέδιο ξαναπέρασε «μπροστά» στις ημερήσιες καταγραφές.
Επίσης, η Λάρισα αποτελεί την τρίτη μαζί με τις Σέρρες περιοχή της Ελλάδας με τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η Λάρισα το διάστημα της ίδιας εβδομάδας δήλωσε επιπλέον 471 περιστατικά. Τον ίδιο αριθμό δήλωσαν και οι Σέρρες. Η περιοχή της Λάρισας παρά το «κόκκινο» που είχε μπει, όταν ακόμη η χώρα χωριζόταν σε τέσσερις ζώνες επιδημιολογικού κινδύνου, εξακολουθεί να συμμετέχει στον καθημερινό μολυσματικό «χάρτη» με υψηλά νούμερα. Αντίθετα, η Κοζάνη και η Καστοριά, έχουν σκαμπανεβάσματα, με κάποιες ημέρες η διασπορά να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, η Κοζάνη στο ίδιο διάστημα της μίας εβδομάδας κατέγραψε επιπλέον 125 περιστατικά κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι οι αριθμοί των καθημερινών κρουσμάτων δεν αρκούν για να λάβουν ειδικοί και κυβέρνηση την απόφαση να αυστηροποιήσουν τα μέτρα σε μία Περιφερειακή Ενότητα. Συνυπολογίζουν το ρυθμό αύξησης, τη διαθεσιμότητα του Συστήματος Υγείας, καθώς και τις αλυσίδες μετάδοσης που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί όπως αυτές προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και το ποσοστού στενών επαφών για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σίγουρα, πάντως, οι καθημερινοί αριθμοί εάν αυξάνονται χτυπούν το πρώτο «καμπανάκι».
Η Χαλκιδική, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ραγδαία εξάπλωση της Θεσσαλονίκης, καταγράφει 122 νέα περιστατικά από τις 26 Οκτωβρίου έως και χθες. Επίσης, σταθερές στον επιδημιολογικό χάρτη καθημερινά είναι τα Ιωάννινα (287 κρούσματα σε μία εβδομάδα), η Καβάλα (147 περιστατικά), η Πέλλα (161 περιστατικά στο ίδιο διάστημα), η Ημαθία (113 κρούσματα).
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Νοτιότερα, η Μαγνησία ανεβαίνει σημαντικά – 108 νέες μολύνσεις κορωνοϊού σε μία εβδομάδα. Για αυτό, άλλωστε, χθες ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ότι εντάσσεται στο «κόκκινο» του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας και Ασφάλειας, το δεύτερο από τα δύο επίπεδα, αυτό του αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον, τις τρεις τελευταίες ημέρες «αναδύεται» και η Αχαΐα, περιοχή που έχει καταγράψει 133 νέες διαγνώσεις από τις 26 Οκτωβρίου.
Επίθεση στη Βιέννη: «Ισλαμιστής τρομοκράτης» ένας από τους δράστες – Τουλάχιστον 4 νεκροί
Οφειλές προς τα ταμεία: Με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ – Ποιους αφορά
Κορωνοϊός: Στο… γκρι του lockdown Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Μετακινήσεις με SMS και κλειστά μαγαζιά
Σεισμός στη Σάμο: «Παγίδες θανάτου» 720 ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr