ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Στο… γκρι του lockdown Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Μετακινήσεις με SMS και κλειστά μαγαζιά

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Κορωνοϊός: Στο… γκρι του lockdown επιστρέφουν από σήμερα (και για τουλάχιστον 14 μέρες) οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει την εξάπλωση του κορονοϊού στις συγκεκριμένες περιοχές, η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

«Το τοπικό lockdown έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης: τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του γενικού lockdown, επανέρχεται και στην περίπτωση του τοπικού lockdown η ανάγκη αποστολής SMS για τις προβλεπόμενες έξι ενότητες μετακινήσεων.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο ενώ σε ερώτηση αν αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές, απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί» και πως είναι στο χέρι όλων. Ερωτηθείς μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για τα φαινόμενα συνωστισμού, είπε ότι «όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων».

«Προειδοποιούσαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ηταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», τόνισε. Επιπλέον, είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων ενώ για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν.

Ανακοίνωσε ότι από σήμερα και για έναν μήνα τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Ετσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Επίσης, έκανε γνωστό ότι λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

«Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο “κόκκινο”. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν για παράδειγμα στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Οπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα, είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε», είπε. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όπως έγινε στη διαχείριση του πρώτου κύματος, έτσι και τώρα λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων.

Ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά είναι η Αττική από το ενδεχόμενο να περάσει στο «γκρίζο» επίπεδο, είπε ότι δεν είναι ιδιαίτερη η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική. «Δεν εφησυχάζουμε. Οπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα είναι εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα. Σημασία έχει να ελέγχουμε την εφαρμογή των μέτρων», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως «κόκκινη γραμμή είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε».

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των ειδικών που προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 3.000-4.000, είπε ότι αυτές ποικίλλουν. Υπενθύμισε ότι υπήρχαν εκτιμήσεις για 800-900 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου που δεν επιβεβαιώθηκαν γιατί «τα μέτρα δούλεψαν και ελπίζουμε το ίδιο και τώρα». Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος και το βάθος της ύφεσης, είπε ότι «εφόσον προχωρούμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων θα έχουν αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα» και θα έχουμε νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Να σημειωθεί ότι χθες τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στο ΑΧΕΠΑ με το διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, και την υπεύθυνη του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα στηρίξει να νοσοκομεία και το προσωπικό τους καθώς και το Εθνικό Σύστημα, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε κάποιους λίγους που, όπως τόνισε, «διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων».

«Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς, επαναλαμβάνω όμως, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία», είπε. Στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

«Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες επιστρέφουν δυστυχώς σε lockdown. Εξέλιξη που μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Χρειάζεται άμεσα ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μας για να βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ηρθε η στιγμή να το αποδείξουμε ξανά! Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες μας και τις τοπικές επιχειρήσεις μας, όπως ακριβώς κάναμε όλη την προηγούμενη περίοδο», σχολίασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και πίστη στην επιστημονική κοινότητα. «Τα μέτρα που λαμβάνονται θεωρήθηκε ότι είναι απαραίτητα για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό γιατί η δημόσια υγεία δεν είναι κάτι το οποίο διαπραγματεύεται. Ενα lockdown είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση για όλους. Στο τελευταίο πράγμα, όμως, που μπορούμε να κάνουμε έκπτωση είναι στα μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής των συνανθρώπων μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντοτε ήταν μπροστά και στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ετσι και τώρα, ο δήμος μας θα σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Και αυτή τη στιγμή μάς έχουν ανάγκη πολλοί. Ηδη, έχουμε ετοιμάσει τις κοινωνικές δομές ούτως ώστε να είμαστε σύμμαχοι με όλους αυτούς που αγωνιούν, φοβούνται και ανησυχούν. Σε αυτούς τους ανθρώπους εκπέμπουμε ένα μήνυμα: είμαστε εδώ, είμαστε μαζί σας και θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να βγείτε έξω, αλλά ο Δήμος Σερρών θα είναι έξω για σας. Καλό κουράγιο σε όλους μας», υπογράμμισε.

Lockdown Θεσσαλονίκη – Σέρρες

• Μετακίνηση μόνο με SMS (13033)
• Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00
• Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού
• Κλειστές αγορά και εκκλησίες
• Ανοιχτά σχολεία, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: «Φωτιά» στην Αττική με 362 κρούσματα, μειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Επίθεση στη Βιέννη: Σοκαριστικό βίντεο με δράστη να πυροβολεί πολίτη [σκληρές εικόνες]

Τρόμος στη Βιέννη: Νεκροί και τραυματίες από ένοπλη επίθεση σε συναγωγή – Πληροφορίες ότι ο δράστης ανατινάχθηκε

Κορωνοϊός: Αλλάζει η ζωή μας από την Τρίτη – Όλα τα μέτρα ανά επίπεδο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αρκουμανέας για μετάλλαξη Δέλτα: Αν χρειαστεί θα επιστρέψουν οι μάσκες και το lockdown

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 55 ετών

Δενδροπόταμος: Πέντε τραυματίες αστυνομικοί που πήγαν να επιβάλλουν την τάξη σε κορονοπάρτι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για ανοσία απέναντι στη παραλλαγή Δέλτα

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι είναι και γιατί προτιμά νέους και ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετάλλαξη Δέλτα: Επελαύνει και προκαλεί ανησυχία – Τι αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκ στην Καβάλα: Αγρότης έχασε τη σύζυγο και παιδί από κορονοϊό και αυτοκτόνησε

Αποκάλυψη Reuters: Για ποιους ετοιμάζει εμβόλιο κάθε χρόνο ο ΠΟΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός-Μεταλλάξεις: 326 νέα κρούσματα – 18 αφορούν την παραλλαγή Δ, τα 15 στην Κρήτη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom