Βρισκόμαστε στα τέλη Δεκεμβρίου 1935, όταν στη συμπρωτεύουσα εξελίσσεται ένα μικρό ποδοσφαιρικό τουρνουά με τη συμμετοχή των ομάδων ΠΑΟΚ- Ηρακλής και ΒΑΣΚ Βελιγραδίου που αποτελεί τη βάση της εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Όμως η διοργάνωση κάθε άλλο παρά στο εορταστικό κλίμα των ημερών εξελίσσεται, αφού στον αγώνα ΠΑΟΚ- ΒΑΣΚ 1-1 οι Σέρβοι κατηγορούν την ελληνική ομάδα για υπέρμετρη σκληρότητα και τον διαιτητή για μεροληψία. Κανείς δεν φαντάζεται ότι αυτά δεν είναι παρά προοίμια για όσα ακολουθούν στον επόμενο αγώνα.
Η αναμέτρηση Ηρακλή–ΒΑΣΚ διεξάγεται στις 27 Δεκεμβρίου 1935 αρχικά σε ήρεμο κλίμα. Η ελληνική ομάδα προηγείται στο πρώτο ημίχρονο 1-0, αλλά καταρρέει γρήγορα στο δεύτερο δεχόμενη μέσα σε 20 λεπτά δέχεται 4 τέρματα, τρία εκ οποίων από λάθη του τερματοφύλακα Κατραντζόπουλου. Κι ενώ ο φιλικός αγώνας φαίνεται να έχει κριθεί τα πνεύματα αντί να εξομαλύνονται οξύνονται.
Στο 75ο λεπτό του παιχνιδιού όταν ο Χατζητσίρος κάνει φάουλ στον αριστερό οπισθοφύλακα της ΒΑΣΚ δέχεται απίστευτη επίθεση με γρονθοκοπήματα από τον τερματοφύλακα και αρχηγό της σερβικής ομάδας Γιάτσικ. Όταν οι συμπαίκτες του Χατζηστσίρου σπεύδουν να τον πάρουν από τα χέρια του έξαλλου Γιάκτιτς δέχονται ομαδική επίθεση από άλλους Σέρβους παίχτες.
Το “αίμα και άμμος” που ακολουθεί παρουσιάζεται στις γλαφυρές περιγραφές των εφημερίδων :“Σε λίγα δευτερόλεπτα τα αίματα πλημμύρισαν τα πρόσωπα των Ευσταθιάδη, Χατζητσίρου, Μαργαροπούλου, Φρένερη κ.α. Κατόπιν της αχαρακτηρίστου αυτής συμπεριφοράς των Γιουγκοσλάβων, το κοινό εισόρμησε εις βοήθειαν των δερόμενων παιχτών μας η χωροφυλακή και ο στρατός προς βοήθειαν των Γιουγκοσλάβων και το γήπεδο μετεβλήθη εις πεδίον μάχης. Άλλοι άρχισαν να ξυλοκοπούν τους Γιουγκοσλάβους, και ιδίως τον υπεύθυνο των ταραχών Γιάκτιτς, και οι χωροφύλακες να απομακρύνουν βιαίως τους εκμανέντας φιλάθλους”.
Χελμός: 64 χρόνια από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους με 14 θύματα
Φυσικά ο αγώνας διακόπτεται “…μέσα εις το αίμα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, την οχλοβοήν και τον αλαλαγμόν του κοινού, τους ζωστήρας των χωροφυλάκων, τας λόγχας των στρατιωτών και τον στραγγαλισμόν της αθλητικής ιδέας”.
Οι Σέρβοι ποδοσφαιριστές φτάνουν μετά κόπων και βασάνων στα αποδυτήρια τα οποία πολιορκούνται από εκατοντάδες έξαλλους φιλάθλους, ενώ χωροφύλακες και στρατιώτες δημιουργούν περιμετρικά ζώνη ασφαλείας. Μετά από ωριαία πολιορκία η Γιουγκοσλάβικη αποστολή χρειάζεται πάνω από μια ώρα για να αναχωρήσει από το γήπεδο μεταφερόμενη ασφάλεια σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Το ιατρικό δελτίο του αγώνα εμφανίζει αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές τραυματίες, σοβαρότερα εκ των οποίων είναι “…ο δυστυχής Ευσταθιάδης, ο οποίος επεμβάς να διαχωρίσει του εμπλεκόμενους με την διακρίνουσαν αυτόν καλοκαγαθίαν, απεσύρθη με διερρηγμένον το κρανίον και μετεφέρθει εις το νοσοκομείον”. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα έκτροπα αφού, κατά τις εφημερίδες “Τα χθεσινά επεισόδια δεν βαρύνουν κανένα Έλληνα φίλαθλο. Βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους ξένους μας, οι οποίοι τα επροκάλεσαν, τα δημιούργησαν και τα επεξέτηναν”.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Μουντιάλ 2022: Όλοι οι αγώνες σήμερα από την ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1
Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο