Ηταν, άλλωστε, 16 ετών το 1964 όταν ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας έχοντας στο πλευρό του τη γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, μητέρα του Φιλίππου, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από τότε με ξεναγήσεις στα αξιοθέατα, διακοπές στη βίλα της οικογένειας Ρότσιλντ στην Κέρκυρα, επισκέψεις στο προσωπικό του ησυχαστήριο στο Αγιον Ορος για περισυλλογή -ακόμα και μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα-, αλλά και επίσημες επισκέψεις θυμίζει διαρκώς ότι κατά βάθος είναι Ελληνας. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και εμένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου», είχε πει το 2021 στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, κλείνοντας με τους στίχους του Διονυσίου Σολωμού «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» στα ελληνικά.
Μουσείο το σπίτι της γιαγιάς του
Αγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, η «Βίλα Αλίκη» στο Νέο Ηράκλειο Αττικής είναι σημείο αναφοράς των προγόνων του βασιλιά Καρόλου στην Ελλάδα. Ηταν η θερινή κατοικία της πριγκίπισσας Αλίκης, που γεννήθηκε το 1885 και πέθανε το 1969. Η μητέρα του Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας, αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπίες ως μοναχή του Ερυθρού Σταυρού και, παρότι ήταν κωφή εκ γενετής, άκουγε με την καρδιά της τα προβλήματα των αδυνάτων και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τους υποστηρίξει. Δίπλα στη βιτρίνα με τα φλιτζάνια από φίνα πορσελάνη, στο ισόγειο του σπιτιού, η φωτογραφία της μητέρας του δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου στέκεται στον τοίχο, από τότε που άφησε το σπίτι της για να μετακομίσει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Στο πρώτο επίπεδο, μπεζ καναπέδες και πολυθρόνες με περίτεχνα ξύλινα σκαλίσματα, αλλά και μια βιτρίνα με κρυστάλλινα ποτήρια, πορσελάνινα πιάτα και φλιτζάνια, έχουν το αποτύπωμα της πριγκίπισσας που τα άφησε πίσω φεύγοντας. Η ξύλινη σκάλα οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το σεκρετέρ σκεπαστό γραφείο της και πάνω οι φωτογραφίες της, φροντισμένα όλα ευλαβικά από τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο κληροδότησε το σπίτι προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής ηλικιωμένων. Από τις οροφές κρέμονται φωτιστικά και πολυέλαιοι που εκείνη είχε επιλέξει για την εξοχική της κατοικία, ενώ οι λεπτομέρειες στα ταβάνια έχουν αναπαλαιωθεί με απόλυτο σεβασμό στο βαρύ παρελθόν της πριγκιπικής κατοικίας. Σήμερα η βίλα ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και λειτουργεί ως ΚΑΠΗ, σύμφωνα με την επιθυμία της Αλίκης.
Ηδη, ωστόσο, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου, Νίκου Μπάμπαλου, ξεκινάει το επόμενο διάστημα η καταγραφή των προσωπικών αντικειμένων της πριγκίπισσας από μικτή επιτροπή υπαλλήλων του δήμου και του Ερυθρού Σταυρού. «Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα αντικείμενα της γιαγιάς του βασιλιά Καρόλου στον πρώτο όροφο και ο χώρος αυτός να λειτουργεί ως μουσείο», λέει ο κ. Μπάμπαλος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Γιατί φτιάχνουμε κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα - Πόσα γνωρίζετε για την ιστορία τους
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ γεννήθηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ και έφυγε από τη ζωή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ σε ηλικία 84 ετών. Μόλις δύο χρόνια πριν, το 1967, ο γιος της και η βασίλισσα την είχαν πείσει να μετακομίσει κοντά τους στο Λονδίνο και αυτή η διετία ήταν το μοναδικό διάστημα που ο Φίλιππος είχε την ευκαιρία να ζήσει ήρεμα μαζί με τη μητέρα του. Εκείνη ήταν ένα όμορφο κορίτσι μόλις 17 ετών όταν σε μια επίσκεψη του πρίγκιπα Ανδρέα στο Μπάκιγχαμ ερωτεύτηκαν και το 1903 παντρεύτηκαν.
Η μετακόμιση στο Μον Ρεπό
Τον επόμενο χρόνο ήρθαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στα Βασιλικά Ανάκτορα μέχρι τη δολοφονία του πατέρα του Ανδρέα, βασιλιά Γεωργίου Α’, οπότε μετακόμισαν στην Κέρκυρα, αφού με τη διαθήκη του τους άφησε το Μον Ρεπό. Τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής τούς οδήγησαν εκτός Ελλάδος και έζησαν ένα διάστημα στην Ελβετία πριν επιστρέψουν στο Μον Ρεπό, όπου το 1921 γεννήθηκε ο μοναχογιός τους, Φίλιππος. Ούτε τότε όμως βρήκαν τη γαλήνη, αφού τα δραματικά γεγονότα στη Μικρά Ασία και οι ευθύνες που αποδόθηκαν στον Ανδρέα τούς ανάγκασαν να φύγουν κρυφά από τη χώρα με πλοίο και τον Φίλιππο μωρό σε ένα καφάσι από φρούτα. Ο Φίλιππος ήταν μόλις 9 ετών όταν αποχωρίστηκε βίαια τη μητέρα του, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει ορθόδοξη.
Το 1930 αποφασίστηκε ο εγκλεισμός της σε ίδρυμα, αφού διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ενώ με την περίπτωσή της είχε ασχοληθεί και ο Φρόιντ. Το ίδρυμα ήταν και η ταφόπλακα της σχέσης της με τον Ανδρέα, τον οποίο συνάντησε μετά ελάχιστες φορές έως το τέλος της ζωής του. Το 1937 η μία κόρη της σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Εναν χρόνο αργότερα επέστρεψε από το Λονδίνο στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Κολωνάκι, ενώ εκείνη τη χρονιά ο Φίλιππος ήρθε στη χώρα μας για να περάσει λίγες εβδομάδες με τη μητέρα του. Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλίκη αποφάσισε να στηρίξει τους Ελληνες διοργανώνοντας συσσίτια που μοίραζε η ίδια και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση ιδρυμάτων και ορφανοτροφείων, ενώ έκρυψε στο σπίτι της μία οικογένεια Ελλήνων Εβραίων και τιμήθηκε γι’ αυτό. «Εχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μία εβραϊκή οικογένεια, μεταφέροντάς τη στο σπίτι της, όπου την έκρυψε», είχε πει στο παρελθόν ο Κάρολος.
Οι δωρεές στο Αγιον Ορος
Ακολουθώντας το παράδειγμα της γιαγιάς του, βοήθησε κι εκείνος κατ’ επανάληψη μονές του Αγίου Ορους. Μόνο για την αναστήλωση του σερβικού μοναστηριού, που είχε καταστραφεί από φωτιά το 2003, είχε διαθέσει το ποσό των 650.000 αγγλικών λιρών. Με τη δική του οικονομική συνεισφορά είχε αναστηλωθεί και ο Ναός του Αγίου Ευδοκίμου στην είσοδο του Βατοπαιδίου, με τον ίδιο να δίνει το «παρών» στα εγκαίνια, καθώς έχει στενές σχέσεις με το Βατοπαίδι, όπως και με τη Μονή Χιλανδαρίου. Με τον θάνατο της Ελισάβετ και την ανέλιξη του Καρόλου στον θρόνο ξεκινάει μια νέα εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι φίλοι στην Ελλάδα περιμένουν με ενδιαφέρον την επόμενη επίσκεψη του πρίγκιπα που στα 73 του χρόνια και έπειτα από μια ταραχώδη διαδρομή έγινε βασιλιάς.