Η εφαρμογή του πρωτοξεκινά στη χώρα μας το 1972, αλλά συναντά τεράστιες αντιδράσεις από τους γιατρούς της εποχής.
Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν αρχικά απόσυρση και εν συνεχεία αναμόρφωση του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο κάθε γιατρός πρέπει να έχει υπό την ιατρική επίβλεψή του 2.000 χιλιάδες ασθενείς.
Οι γιατροί θεωρούν ότι το νούμερο αυτό, μαζί με την αμοιβή ετήσια αμοιβή τους (200.000 δρχ) οδηγεί σε υπερλειτουργία τα ιατρεία αφού τους υποχρεώνει να εξετάζουν εκατοντάδες ασθενείς το μήνα, και σε οικονομικό στραγγαλισμό, αφού η ετήσια αμοιβή για κάθε ασθενή είναι μόλις 85 δρχ.
«Το πρόβλημα δεν είναι αν θα επιτύχει ο θεσμός. Αυτός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Το πρόβλημα είναι αν εμείς, οι γιατροί, θα αντέξουμε έναν ή δύο μήνες», αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους για το θέμα, προτείνοντας ενίσχυση του νέου θεσμού μέσω επιδοτήσεων :
«Για να δεχτούμε να υπογράψουμε συμβάσεις, πρέπει να ΙΚΑ να μας χορηγήσει διάφορα επιδόματα.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Ρεπορτάζ του περιοδικού για το νέο θεσμό που, όμως, δεν μακροημέρευσε…
Πρέπει να μας δώσει επίδομα ιατρείου, επίδομα για την πρόσληψη αδελφής, επίδομα καθαρίστριας, επίδομα αυτοκίνητου και φορολογική αναγνώριση για τα δικαιολογημένα έξοδά μας».
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους ιατρικούς συλλόγους.
Παράλληλα όπως αναφέρετε σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Ταχυδρόμος», η σύμβασή τους με το ΙΚΑ είναι καταχρηστική αφού τους απολύει μετά από δίμηνη ασθένειά, ενώ ο οργανισμός μπορεί, όποτε θέλει, την τροποποιεί ή την καταγγέλλει.
Όπως καταλαβαίνετε στη συνέχεια ο θεσμός σταδιακά ατονεί, εν συνεχεία καταργείται και χρειάζεται να περάσουν αρκετές δεκαετίες για να επανέλθει σήμερα εντελώς ανανεωμένος.
Για να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους, οι γιατροί, σε υπόμνημά τους στο υπουργείο Υγείας, καταγράφουν τα μηνιαία έξοδά τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr