Είναι 11 το πρωί της 2ας Νοεμβρίου 1955 όταν το κέντρο της πόλης των Σερρών τραντάζεται από μια τρομακτική έκρηξη, τέτοιας ισχύος που σπίτια τινάζονται ευθύς στον αέρα ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού και σκόνης καλύπτει τον ουρανό. Στις πρώτες στιγμές αλλοφροσύνης που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί, ακούγονται μόνο ουρλιαχτά γυναικών και παιδιών, μαζί με απεγνωσμένες κραυγές τραυματιών που ζητούν βοήθεια, και αναζητήσεις προσώπων. Λίγη ώρα αργότερα αρχίζει να διαφαίνεται το μέγεθος της τραγωδίας.
Η έκρηξη σημειώνεται στο οπλοπωλείο που βρίσκεται στην οδό Σκρα 13 στα υπόγεια του οποίου, όπως φημολογείται, υπάρχουν 600 κιλά δυναμίτιδας, άγνωστη ποσότητα μπαρουτιού και φυσικά πολλές σφαίρες και όπλα. Τα αίτια της ανατριχιαστικής έκρηξης δεν είναι εύκολο να βρεθούν, αλλά τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά.
Οκτώ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους με φρικιαστικό τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι δίδυμες κόρες του ιδιοκτήτη του οπλοποιείου (το κεφάλι της μιας βρίσκεται σε ταράτσα σπιτιού…) ο στρατιώτης ανιψιός του, κάποιος διερχόμενος σε μακρινή απόσταση όταν δέχεται ένα τούβλο στο κεφάλι, ενώ οι καμμένοι και κάθε είδους τραυματίες ξεπερνούν τους 150.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές αυτών των στιγμών από τις εφημερίδες της εποχής : “Όσοι ευρέθησαν πλησίον της εστίας της καταστροφής και δεν εφονεύθησαν ή ετραυματίσθηκαν έμειναν επί ολίγα λεπτά της ώρας άβουλοι και άλαλοι εις την γην, εκεί που τους εξετίναξε η υψηλά πίεσις των αερίων της έκρηξης. Όπως διηγούνται τώρα, το μυαλό τους κυριολεκτικά σταμάτησε να λειτουργεί, φαντάστηκαν σεισμόν, άλλοι βομβαρδισμόν άλλοι άλλα απίθανα φυσικά φαινόμενα που εκονιορτοποίησαν όχι μόνο τα κτίρια, αλλά και τη θέλησιν των ανθρώπων”.
Οι υλικές καταστροφές είναι αντίστοιχες βομβαρδισμού. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο ισοπεδώνεται αφήνοντας στη μέση του έναν κρατήρα διαμέτρου 12 μέτρων, οκτώ καταστήματα καταστρέφονται ολοσχερώς, πολλές κατοικίες καθίστανται ετοιμόρροπες, ενώ τρία ξενοδοχεία έχουν τεράστιες ζημιές με ένα εξ αυτών να κρίνεται άμεσα μη κατοικίσαμε. Ουδείς μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν αν η έκρηξη γινόταν μια μέρα πριν που στο ίδιο σημείο υπήρχε λαϊκή αγορά.
Το πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης στους πληγέντες αλλά και η εντοπιότητα του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή με την περιοχή, βοηθούν στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού : δωρεάν νοσηλεία των τραυματιών σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης, οικονομική ενίσχυση των πληγέντων καθώς και γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.
Τι έγραψε ο Τύπος της εποχής
Ειδήσεις σήμερα
Politico: «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ – Τα σκάνδαλα και η βαθύπλουτη ζωή του
Η απρέπεια Σούνακ, το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης και η αντίδραση του βρετανικού Τύπου