Ο 43χρονος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ Ρίσι Σούνακ με καταγωγή από την Ινδία αγαπά την καλή ζωή, χτίζει γέφυρες με την Τουρκία ενώ με κάθε δυνατή ευκαιρία διατρανώνει το αίτημά του να παραμείνουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Βρετανία.
Διορίστηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022. Είχε προσπαθήσει αρχικά να αναλάβει την θέση μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά απέτυχε. Αντίπαλός του η Λιζ Τρας, η οποία τον κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία. Λίγο καιρό αργότερα και αφού η Λιζ Τρας παραιτήθηκε κατάφερε τελικά να περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου της οδού Downing στον αριθμό 10.
Ο Ρίσι Σούνακ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και πολλοί τον κατηγόρησαν ότι διέπραξε «αδελφοκτονία» καθώς ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά και τα σκάνδαλα του Τζόνσον.
Ο ίδιος πάντως είχε παραδεχθεί ότι ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στα περίφημα κορονοπάρτι και τα οποία είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πλήρωσε και πρόστιμο γι’ αυτό.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Προκειμένου να κερδίσει μερίδιο των Βρετανών Συντηρητικών ο Ρίσι Σούνακ αρνείται πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το έδειξε άλλωστε με τον πιο άκομψο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ματαιώνοντας την συνάντησή τους.
Στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών
Ο Ρίσι Σούνακ παιδί μεταναστών με καταγωγή από την Ινδία ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα και η μητέρα του στη σημερινή Τανζανία). Στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μούρτι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, παντρεύτηκαν το 2009 και έχουν αποκτήσει δυο κόρες.
Ο Ρίσι Σούνακ είναι πλέον ένας από τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία. Το ζευγάρι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Βρετανία κυρίως στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου αλλά και στην Ocean Avenue στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
Στο επίκεντρο σκανδάλου
Να σημειωθεί ότι λίγο καιρό πριν υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση Τζόνσον, ο Σίσι Σούνακ και η σύζυγός του βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου. Και αυτό διότι η Αξάτα Μούρτι, αν και ζει στο Λονδίνο, είχε επιλέξει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν πλήρωνε φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Αμέσως ο Σούνακ έσπευσε να την υπερασπιστεί λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο του στοίχησε τη νίκη στην πρώτη του προσπάθεια να γίνει πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις για το lockdown που προκάλεσαν δυσφορία
Σάλο εξάλλου είχε προκαλέσει η θέση του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού… Ο Πάτρικ Βάλανς, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έγραψε στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου 2020 ότι Ρίσι Σούνακ φέρεται να προτιμούσε να πεθάνει κόσμος, από το να γίνει δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα έγραφε ο Βάλανς στο ημερολόγιό του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς – σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον – του εκμυστηρεύτηκε ότι «ο Ρίσι (Σούνακ) θεωρεί πως είναι ΟΚ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει. Όλο αυτό υποδηλώνει έλλειμμα ηγεσίας».