Στο σημείο άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως προσκείμενοι στην αριστερά για να τιμήσουν την ημέρα αντίστασης στον γερμανικό ζυγό. Τα Μέσα της εποχής κάνουν λόγο για 15 με 20 χιλιάδες ανθρώπους.
Ένας άνδρας από το συγκεντρωμένο πλήθος πάτησε μία αμερικανική νάρκη η οποία εξερράγη και σκόρπισε τον θάνατο. 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί και πάνω από 50 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματίες.
Ήταν λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι, όταν σε μικρή απόσταση από το κενοτάφιο ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Επικράτησε χάος και το πλήθος άρχισε να τρέχει σε πανικόβλητη κατάσταση, θεωρώντας ότι η έκρηξη είναι πυροβολισμός από τους άνδρες της χωροφυλακής. Ωστόσο λίγο αργότερα και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, έγινε ο τραγικός απολογισμός. Τί ήταν όμως αυτή η ισχυρή έκρηξη;
Σύμφωνα με τις πηγές και τις έρευνες των αστυνομικών αρχών ένας άνδρας από το συγκεντρωμένο πλήθος πάτησε μία αμερικανική νάρκη η οποία εξερράγη και σκόρπισε τον θάνατο. 13 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί και πάνω από 50 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματίες.
Το επίσημο πόρισμα των αρχών υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και δεν είχε περισυλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής. Σύμφωνα με την 8μελή επιτροπή «ο μέγας αριθμός των θυμάτων οφείλεται αφ’ ενός μεν εις τον εις την όλην περιοχήν παρατηρηθέντα συνωστισμόν, αφ’ ετέρου δε εις το είδος της νάρκης: θραυσματοβόλος κατά προσωπικού».
Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την αριστερά που έκανε λόγο για σχέδιο δολοφονίας. Ο Παύλος Πετρίδης θα γράψει στο βιβλίο του “Οι δίκες του Γοργοποτάμου” «Η ΕΔΑ αμφισβητώντας την εκδοχή του ατυχήματος δεν πήρε επίσημη θέση ενώ οι Θεοδωράκης και Κύρκος που επισκέφτηκαν, την επομένη, τον τόπο της τραγωδίας δήλωσαν ότι επρόκειτο για οργανωμένη δολοφονία».
Πρωτοσέλιδο της “Ελευθερίας”
Οι νεκροί
Γεώργιος Γιαννακούλης
Νικόλαος Δασόπουλος
Κωνσταντίνος Κανιούρας
Χρήστος Κεστίνης
Κωνσταντίνος Λεμπέσης
Κική Λιακοπούλου
Κωνσταντίνα Μπότη
Δημήτριος Μυλωνάς
Ηρωδιών Παπαζαχαρίου
Απόστολος Πολύμερος
Ασημούλα Ραχιώτη
Κωνσταντίνος Τσαρουχάς
Δήμος Τσιντικίδης
Άρθρο της Καθημερινής 50 χρόνια πριν
Πρωτοσέλιδο της “Ελευθερίας”
Για τα γεγονότα που ακολούθησαν την έκρηξη, συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ.
Οι κατηγορίες ήταν στάση, αντίσταση κατά της αρχής, περιύβριση αρχής, σωματικές βλάβες, πρόκληση σε διχόνοια κλπ. Στη δίκη που έγινε στη Λαμία στις 26 Μαΐου του 1965 καταδικάστηκαν από 7 μήνες μέχρι 3 χρόνια οι στρατηγός Γ. Αυγερόπουλος, στρατηγός Ν. Κοσίντας (του ΕΔΕΣ), Σ. Μπέκιος, Κ. Τσόπουλος, Άννα Σολωμού-Τεριακή, Χρ. Μιχαλόπουλος (δήμαρχος Δάφνης Αθηνών), Φ. Σπυράτου, Α. Περγαντάς, Κ. Βαρσάμης, Δ. Χριστόπουλος. Ε. Καρπέτας και Λ. Σωτηρόπουλος. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.