Γράφει η Ελισάβετ Λογοθέτη
Αφού εξάντλησαν όλα τα περιθώρια όσον αφορά την διαφήμιση και την αξιοποίηση των δικών τους μνημείων, αποφάσισαν να «κλέψουν» και τα μνημεία των άλλων! Και τι εννοούμε με αυτό; Στο EThe Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζουμε την κατασκευαστική… τρέλα των κινέζων που έχουν χτίσει 10 αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος του Λευκού Οίκου, τέσσερις Αψίδες του Θριάμβου, δύο Σφίγγες και Πύργους του Άιφελ. Και σαν να μην φθάνουν αυτά, οι Κινέζοι έχουν φτιάξει και την δική τους Γέφυρα του Λονδίνου.
Φαίνεται πως το αντίγραφο της Γέφυρας ήταν το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι αφού προκάλεσε αντιδράσεις για την πρακτική που ακολουθείται. Πλέον, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν η Κίνα έχει δικαίωμα να κατασκευάζει αντίγραφα μνημείων, παρόλο που το κάνει εξαιρετικά.
Ενδεικτικό της κατασκευαστικής ιδιοφυίας των Κινέζων είναι το γεγονός ότι πολλοί χαρακτήρισαν το αντίγραφο της Γέφυρας του Λονδίνου που βρίσκεται στην πόλη Σουτσόου καλύτερο από το αξιοθέατο και μάλιστα έχουν δίκιο: έχει τέσσερις πύργους σε αντίθεση με τους δύο της Γέφυρας στην Αγγλία και ευρύχωρο δρόμο. Έχουν επίσης τοποθετηθεί ειδικές πλατφόρμες για όσους θέλουν να την επισκεφτούν ενώ το βράδυ φωτίζεται με μπλε και κίτρινα φώτα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια επιλέγουν το συγκεκριμένο σημείο για τις γαμήλιες φωτογραφίες τους.
Υπάρχει ανάγκη για την προσέλκυση τουριστών να δημιουργηθεί μία Γέφυρα του Λονδίνου στην Σουτσόου; Η απάντηση είναι όχι. Η Σουτσόου είναι από μόνη της τόπος προσέλκυσης τουριστών από όλη την υφήλιο μιας και είναι γνωστή ως η Βενετία της Ανατολής. Οι αρχαίοι κήποι που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, οι καταρράκτες και τα κανάλια, οι πέτρινες γέφυρες και η παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική την καθιστούν ως έναν μοναδικό προορισμό και δίνουν στην πόλη τεράστια έσοδα, κάνοντας την μία από τις πλουσιότερες της χώρας.
Φαίνεται όμως πως οι Κινέζοι τα… θέλουν όλα και έχουν πολλά χρήματα που περισσεύουν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα αντίγραφα, μόνο που αυτή τη φορά προκάλεσαν αντιδράσεις. Πολλοί Κινέζοι μάλιστα δεν είναι χαρούμενοι με αυτή την πρακτική που ακολουθείται παρατηρώντας με αμηχανία αντίγραφα μνημείων ξένων χωρών, την στιγμή που βρίσκονται σε μία χώρα που μετρά περίπου 5.000 χρόνια.
Ο Λι Γιουνγκ Χου, πρόεδρος της αρχιτεκτονικής εταιρείας OAD με έδρα το Πεκίνο χαρακτήρισε το αντίγραφο της Γέφυρας ως ένα «κλεμμένο μνημείο» και εναντιώθηκε στις τοπικές αρχές: «ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα μόλις το είδα αφού στην Σουτσόου υπάρχουν πολλά αξιόλογα αρχαία μνημεία. Η απόφαση των ιθυνόντων για το χτίσιμο του αντιγράφου αποδεικνύει ότι δεν σέβονται και δεν εκτιμούν τον δικό τους πολιτισμό. Δεν καταλαβαίνουν πως η αρχιτεκτονική έχει να κάνει με την κουλτούρα. Δεν είναι απλά κτήρια».
Σύμφωνα με τον Τσενγκ Τάινινγκ, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στην κινεζική Ακαδημία Μηχανικής, οι πολιτειακοί παράγοντες της χώρας πιστεύουν πως τα σχέδια από ξένες χώρες δίνουν μια μοντέρνα πνοή στις πόλεις και προάγουν την πολυπολιτισμικότητα: «Στους Κινέζους αξιωματούχους αρέσουν τα ξένα. Ζητούν να χτιστούν κτήρια σαν αυτά που βλέπουν στις φωτογραφίες και στα ταξίδια τους. Είναι φανερό πως στην Κίνα πολλά κτήρια είναι αντίγραφα. Πιστεύουν πως αν χτίσουν έναν Λευκό Οίκο ή ένα κτήριο σε ευρωπαϊκό στυλ ανεβάζουν το στάτους της πόλης».
Αφορμή για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τώρα, παρόλο που το αντίγραφο της Γέφυρας του Λονδίνου έχει χτιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια, ήταν η δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ που ζήτησε να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Ήδη από το 2014 ο πρόεδρος της Κίνας είχε ζητήσει να σταματήσουν να κατασκευάζονται «περίεργα κτήρια» και κατήγγειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αστική αρχιτεκτονική με τα «ογκώδη, εκκεντρικά και παράξενα κτήρια» ζητώντας να χτίζονται «κατάλληλα, οικονομικά και που είναι ευχάριστα στο μάτι».
Ο Λευκός Οίκος στην Κίνα
H Aψίδα του Θριάμβου
O Πύργος του Άιφελ
Η Σφίγγα
To Κολοσσαίο που στην Κίνα είναι… εμπορικό κέντρο