Σταμάτησε ακριβώς μπροστά από ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, ιδιοκτησίας Αμερικανού κροίσου, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην άκρη. Ο κοστουμαρισμένος οδηγός κατέβηκε, άνοιξε την πίσω πόρτα και η γοητευτική επιβάτις, με τα δύο πανέμορφα μενεξεδιά μάτια, κατέβηκε. Χαμογέλασε στον οδηγό και με γλυκιά φωνή τού είπε: «Τόνυ, τώρα θα σε ξεναγήσω εγώ…».
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (!) ανέβηκε αγέρωχη τη σκάλα, έχουσα τον Αντώνη Κουρκουρίκη να την ακολουθεί. «Οταν μπήκα μέσα, δεν είχα την αίσθηση πως ήμουν σε αεροπλάνο. Είδα ένα μεγάλο σαλόνι με καναπέδες και χαμηλά τραπεζάκια, όπως στα σαλόνια των σπιτιών. Μετά με έβαλε στην κρεβατοκάμαρα και είδα ένα μεγάλο στρογγυλό κρεβάτι και γύρω γύρω καθρέπτες. Γύρισε γελώντας και μου είπε: “Τόνυ, αύριο οι δημοσιογράφοι θα γράφουν πως ήμασταν μαζί στην κρεβατοκάμαρα”. Γελάσαμε και αποχαιρετιστήκαμε, αφού με φίλησε και με ευχαρίστησε για την ασφάλεια και την καλή συνεργασία μας», θυμάται ο 83χρονος σήμερα Αντώνης Κουρκουρίκης, ο οποίος για σχεδόν μισό αιώνα μετέφερε με την εκάστοτε λιμουζίνα του πάμπλουτους και σταρ της σόου μπίζνες. Το 1988 είχε αναλάβει τη μεταφορά της (τότε) 56χρονης Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για να τιμηθεί από το Ιδρυμα Ωνάση.
Μόλις 200 αντίτυπα
Είναι μία από τις πάμπολλες ιστορίες που περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο: «Οι πριγκίπισσες της Βουκουρεστίου». Ο όρος «πριγκίπισσες» αναφέρεται στον στόλο των λιμουζινών, που είχαν έδρα τον ιστορικό δρόμο των Αθηνών και αποτελούσαν μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Αυτοκινήτων Αθηνών-Πειραιώς. Το βιβλίο τυπώθηκε σε μόλις 200 αντίτυπα, για προσωπική χρήση του συνταξιούχου, δεν βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και ένα από αυτά έφτασε στα χέρια του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο οποίος ξεφύλλισε τις σελίδες του. Μόλις στην τρίτη σελίδα, φιγουράρει ένα δισέλιδο ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής της 31ης Ιανουαρίου 1993 (!), της συναδέλφου Κατερίνας Κατσαβού, με τίτλο: «Οι αριστοκράτισσες των Αθηνών».
«Ορισμένα από τα αντίτυπα τα έστειλα στο υπουργείο Τουρισμού και σε διακεκριμένους επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάστηκα για πολλά χρόνια, όπως την κ. Αγγελοπούλου», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Το αφιερώνει στα τρία αγόρια του, «τον Γιάννη, τον Χρήστο και τον Νεκτάριο, με την ευχή να επιλέξουν σωστά όποιο επάγγελμα τους ευχαριστεί και να το υπηρετήσουν με ήθος, υπομονή και σεβασμό», ενώ στις σελίδες του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύζυγό του, Ευαγγελία, για τη στήριξη που του παρείχε όλα τα χρόνια…
Ο Αντώνης Κουρκουρίκης είχε πάντα την καλύτερη λιμουζίνα. Στα 50 χρόνια εργασίας του και διανύοντας εκατομμύρια χιλιόμετρα, μετέφερε προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου και της καλλιτεχνικής ζωής, όπως: Φρανκ Σινάτρα, Βανέσα Μέι, Κρίστοφερ Λι, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Σον Κόνερι, Χούλιο Ιγκλέσιας, Κάθριν Τζάκσον, Αθηνά Ωνάση, Γκλόρια Γκέινορ, Τζο Ντασέν, Δαλιδά, Τέλι Σαβάλας, Μπάρμπαρα Φορντ, Νάνα Μούσχουρη, Φράνσις Φορντ Κόπολα, Λουτσιάνο Παβαρότι, Τζορτζ Μπους. Επίσης, δεκάδες βασιλιάδες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, διάσημους επιστήμονες και αστροναύτες.
Ακόμη, συμμετείχε με μικρό ρόλο στα γυρίσματα της ταινίας «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου», ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε ο συνοδός-ξεναγός δημοσιογράφων της παγκόσμιας έκδοσης του «National Geographic», στα θέματα που έκαναν για την Ελλάδα.
Πρίγκιπες στην πιλοτή
Ενας από τους καλούς πελάτες του ήταν ο πρίγκιπας Σάαντ Μπιν Φεϊζάλ Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας, στενός συγγενής της βασιλικής οικογένειας, τον οποίο ο Αντώνης Κουρκουρίκης φιλοξένησε στο εξοχικό του στα Καμένα Βούρλα. Μάλιστα, η πριγκιπική οικογένεια συμμετείχε σε γλέντι στο σπίτι του, όπου συνέφαγε στην πιλοτή, σε πλαστικό τραπέζι και καρέκλες!
Επίσης, έγινε φίλος με τον Τέλι Σαβάλας και τον Αντονι Κουίν, ο οποίος, μάλιστα, του ζήτησε να παραδώσει προσωπικά στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ένα γράμμα! Συνόδευσε ως φίλος τον Σαουδάραβα μεγιστάνα σεΐχη Σουλεϊμάν Αλ Γκορζαϊμπί στα μπουζούκια, όπου έκαναν μεγάλο γλέντι με τον Λευτέρη Πανταζή και το μπαλέτο του από τη Ρωσία. Του έκανε εντύπωση η απλότητα του Φράνσις Φορντ Κόπολα και του διακεκριμένου γιατρού δρος Λεβίτσκι.
«Καθόταν πάντα στο μπροστινό κάθισμα, δίπλα μου και ρωτούσε για το καθετί που έβλεπε. Ηταν ένας ευχάριστος άνθρωπος, καλοφαγάς και πολυφαγάς και πολύ γενναιόδωρος», λέει για τον Λουτσιάνο Παβαρότι, ενώ θυμήθηκε τα συγχαρητήρια που έλαβε από υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA για τις υπηρεσίες που παρείχε στην Μπάρμπαρα Μπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα. Ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ, και η τότε σύντροφός τους, Τζέιν Φόντα, ήταν πελάτες του Αντώνη Κουρκουρίκη, όπως και ο Τζέιμς Κένεντι, από τον οποίο ζήτησε να τον μεταφέρει με το λίαρ τζετ του στη Γερμανία.
Αξέχαστη του έμεινε η επίσκεψη του Φρανκ Σινάτρα, το 1992, για να δώσει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο καλλιτέχνης εμφανίστηκε πιωμένος, το Στάδιο δεν γέμισε και ο Αντώνης Κουρκουρίκης έμεινε απλήρωτος! «Πολύ ψηλός, πολύ λεπτός, αφάνταστα ευγενικός και γενναιόδωρος. Ο πιο αξιόλογος άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου. Ηξερε τέλεια αρχαία ελληνικά και όλα τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», λέει για τον Κρίστοφερ Λι, τον οποίο μετέφερε, το 1993, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του.
Δύο χρόνια αργότερα, μετέφερε στην Κόρινθο τη μητέρα του θρυλικού Μάικλ Τζάκσον, Κάθριν. Καθ’ οδόν σταμάτησαν για… πιτόγυρο, ενώ η καλεσμένη φρόντισε μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ να βάλει τον γιο της να υπογράψει αφιερώσεις για τα τρία αγόρια του Αντώνη Κουρκουρίκη.
Μετέφερε την Αθηνά Ωνάση το 1997, όταν εκείνη ήταν μόλις δώδεκα ετών. «Ενα παιδί λιγομίλητο που δεν ξανοιγόταν εύκολα. Της είπα πόσο ευγνώμονες αισθανόμαστε όλοι οι Ελληνες προς την οικογένειά της και πόσο υπερήφανη πρέπει να είναι για τον παππού και την καταγωγή της», αναφέρει.
Θυμήθηκε τις συζητήσεις που είχε με τον Χούλιο Ιγκλέσιας, τον Τζορτζ Στεφανόπουλος, τον Ντάνιελ Ντέι Λούις αλλά και τον Σον Κόνερι, ο οποίος, καθ’ οδόν προς το ξενοδοχείο, του ζήτησε να σταματήσει τη λιμουζίνα προκειμένου να χαιρετήσει τους μαθητές σχολικού λεωφορείου που είχαν προσπεράσει και τον είχαν αναγνωρίσει!
Στο βιβλίο του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον γάμο της Μαργαρίτας Λάτση το 1996, όπου μετέφερε τον Ελτον Τζον, ο οποίος τραγούδησε στο γαμήλιο γλέντι και εξιστορεί πώς το 1997 ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Αφανασιέφσκι, κατέληξε να πίνει… τσίπουρο και να τρώει ποντιακή τυρόπιτα παρέα με τη μητέρα του, η οποία του δώρισε και… σεμέν!
«Η φύση της δουλειάς μου ήταν τέτοια που πολλές φορές ένιωθα δυνατά συναισθήματα για ανθρώπους που τους θεωρείς ξένους και απόμακρους, αλλά, αν τους ζήσεις λίγο από κοντά, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και σε εκπλήσσουν με τον ζεστό χαρακτήρα τους και το θερμό χαμόγελό τους», καταλήγει.
Από το ταξί στη λιμουζίνα
Ο Αντώνης Κουρκουρίκης γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Πέλλα, όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το Δημοτικό και ως έφηβος εργαζόταν στην ταβέρνα του θείου του. Εκεί γνώρισε τον Ανδρόνικο και ακόμη δύο αρχαιολόγους, οι οποίοι του έδωσαν την πρώτη του δουλειά ως βοηθού τους. Στα 18 του, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και παράλληλα μαθαίνει αγγλικά. Αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα, όπου βρίσκει δουλειά ως ναύτης σε καράβι. Επειτα από τρία χρόνια, έχει συγκεντρώσει τα χρήματα για να νοικιάσει την πρώτη άδεια για ταξί. Η συγκυρία να τον ακούσει ο θυρωρός της «Μεγάλης Βρεταννίας» να μιλάει καλά αγγλικά σε πελάτη, σε συνδυασμό με τις γνώσεις που είχε για την αρχαία Ελλάδα, τον έκανε να πάρει την πρώτη λιμουζίνα (μεταχειρισμένη Chervolet) το 1971.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
» Πιο ωραία: Ελίζαμπεθ Τέιλορ
» Πιο αξιόλογος: Κρίστοφερ Λι
» Πιο απλός: Σον Κόνερι
» Πιο ανοιχτοχέρης: Λουτσιάνο Παβαρότι
» Πιο έξυπνος: Αντονι Κουίν
» Πιο χαλαρός: Κυρίως οι σεΐχηδες
» Πιο σνομπ: Ελτον Τζον
Πηγή φωτογραφιών: «Οι πριγκίπισσες της Βουκουρεστίου».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown έως τον Απρίλιο – Τι λένε στον Ε.Τ. Σαρηγιάννης και Παρασκευής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr