Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πονοκέφαλος τα… μωρά του Κουφοντίνα – Οι αχαρτογράφητες «φυλές» των μπαχαλάκηδων προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τους αλληλέγγυους των καταλήψεων προέρχεται μεγάλο μέρος αυτών του «Λουκά» της «17Ν» υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και από αυτούς έχουν προκύψει τα «μωρά» της γειτονιάς, οι «βόρειοι» και «νότιοι»… πυρπολητές αυτοκινήτων, ΑΤΜ, καταστημάτων και καταδρομικών επιθέσεων σε αστυνομικό τμήμα και περιπολία.

Οι αχαρτογράφητες «φυλές» των μπαχαλάκηδων, όπως τους χαρακτηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι έγιναν εμπρηστές και ποιος ξέρει τι ακόμη, είναι αυτοί που προβληματίζουν για τη μελλοντική εξέλιξή τους.

Στελέχη ειδικών υπηρεσιών, όπως της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, επιχειρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να τοποθετήσουν γεωγραφικά τις ενέργειές τους και να χαρτογραφήσουν πρόσωπα μέσα από τις προσαγωγές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο παρεμβάσεων στο όνομα του καταδικασμένου μέλους της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα. Σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμοποιήσουν τον απαραίτητο νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, σε μια προσπάθεια πρόληψης και εντοπισμού προπαρασκευαστικών ενεργειών «ίδρυσης» τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008 αποτέλεσε την κύρια αιτία τροφοδοσίας μιας τρομοκρατικής «δεξαμενής» που άδειαζε, με νέους και πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι από εμπρηστές μετατράπηκαν σε θιασώτες της νεοτρομοκρατίας. Το 2021, η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και αξιωματικών ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας είναι το καινούργιο «γέμισμα» της ίδιας δεξαμενής από «νέο αίμα», το οποίο μπορεί να προέλθει με αιτία την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και τις όποιες δυσάρεστες εξελίξεις μπορεί να προέλθουν από αυτή στην υγεία και τη ζωή του. Σε αυτή τη δεξαμενή προστίθενται πρόσωπα που συμμετείχαν σε όλες τις ακτιβιστικές ενέργειες αλληλεγγύης στις καταλήψεις που εκκενώνονταν από την Αστυνομία.

Προσαγωγές

Ενδεικτικά, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι στις περίπου 120 προσαγωγές που είχαν γίνει μετά τις εκκενώσεις κτιρίων δυναμικών καταλήψεων, όπως των GARE, Βανκούβερ, Ματρόζου, Παναιτωλίου, Αρβάλη και άλλων, διαπιστώθηκε πως τα 77 άτομα ήταν ηλικίας από 15 έως 25 χρόνων, «αχαρτογράφητα», που δεν είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και τα 33 «γνωστά» για την παρουσία τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η στάση που τηρούσαν τα «άγνωστα παιδιά» εδραίωσε σε μεγάλο βαθμό την αστυνομική εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για ανανέωση του αντιεξουσιαστικού δυναμικού, ποσοτική, ηλικιακή και ποιοτική. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις προσαγωγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μετά από ενέργειες συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πολλά άτομα είναι «αχαρτογράφητα» και άλλα προέρχονται από εκείνα που αντιδρούσαν στις εκκενώσεις των καταλήψεων.

Το «νέο αίμα», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., συντονίζεται, όπως έχει διδάξει το παρελθόν, από «παλιό» κέντρο, που κατευθύνει και καθοδηγεί την εκδήλωση επιθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί αναζητούν στοιχεία που θα μπορούσαν να προκύπτουν από διαδικτυακές επικοινωνίες συνεννόησης μέσω των social media και εφαρμογών επικοινωνίας, για τον συντονισμό και τον χρόνο εκδήλωσης τέτοιων ενεργειών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει κεντρικός συντονισμός αυτών των μικρών ομάδων, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί επιχειρησιακά και ανάλογα προβαίνουν σε χαμηλού ή αναβαθμισμένου χαρακτήρα ενέργειες, όπως από το σπάσιμο μιας τζαμαρίας έως τις καταδρομικές επιθέσεις με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής και σε περιπολία του Α.Τ. Ζωγράφου.

«Πυρήνες της Φωτιάς»

Το 2009, ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με τις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και ασύλληπτων τότε μελών της, τα είχε αποκαλέσει τα «μωρά» της τρομοκρατίας, οι τρομοκράτες της «κατσαρόλας», τα πιτσιρίκια με τις «χύτρες», «να πάρουν τον μπαμπά και τη μαμά τους και να παραδοθούν».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε προβεί σε περίπου 100 συλλήψεις ατόμων που σχετίζονταν με τις ενέργειες της συγκεκριμένης οργάνωσης, ωστόσο σαν… Λερναία Υδρα συνέχιζε τη δράση της ανανεώνοντας το δυναμικό της, παρά τις δεκάδες συλλήψεις. Μετά 12 χρόνια είναι εμφανές πως ο αρμόδιος υπουργός δεν θέλει οι διωκτικές αρχές να κάνουν το ίδιο λάθος και να υποτιμήσουν, όπως έκαναν τότε, τα… πιτσιρίκια, τα… μωρά της τρομοκρατίας. Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε περίπου 30 μήνες από εμπρηστικές επιθέσεις πέρασε σε βομβιστικές και λίγο αργότερα στην αποστολή εκρηκτικών φακέλων και παγιδευμένων με εκρηκτικά βιβλίων, επεκτείνοντας τη δράση της και στο εξωτερικό.

Η «μετάλλαξη» εμπρηστών σε βομβιστές, όπως έδειξε το παρελθόν, δεν αργεί να έρθει, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, και η όποια καθυστέρηση αστυνομικών ενεργειών βοηθά την «αντίπαλη» πλευρά στη στρατολόγηση, εκπαίδευση, απόκτηση τεχνογνωσίας-δοκιμών, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Τα «μωρά», όσο τους αφήνεις χρόνο, όπως τονίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, διαπιστώνουν τις δυνατότητές τους, ωριμάζουν, «προπονούνται», πειραματίζονται και εξελίσσονται.

Στόχος να αποτραπεί μια νέα γενιά τρομοκρατών

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., σε κάποιες από τις οποίες συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός, τονίστηκε πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία πρέπει να αποτραπεί η όποια προσπάθεια «μεταμόρφωσης» και δημιουργίας μιας νέας και πιο επικίνδυνης γενιάς τρομοκρατών. Πέρα από μία αφορμή που σήμερα μπορεί να δοθεί από το καταδικασμένο μέλος της «17Ν», οι πραγματικές αιτίες που μπορεί να συντελέσουν σημαντικά στη δημιουργία νέων τρομοκρατικών επωνυμιών είναι το σημερινό ασαφές και δυσοίωνο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.

Τονίστηκε η ανάγκη πραγματοποίησης σοβαρής αστυνομικής έρευνας για την έγκαιρη «χαρτογράφηση» της ανθρωπογεωγραφίας της νέας κατάστασης, την ανάλυση του ηλικιακού προφίλ και των προληπτικών ενεργειών αποτροπής του επόμενου ενδεχόμενου βήματος, πριν είναι αργά. Σημαντικός στόχος, που τέθηκε σε πρώτο επίπεδο, είναι η εντατικοποίηση των ερευνών για τη σύλληψη εμπρηστών, πριν κάποιοι από αυτούς γίνουν βομβιστές!

Οι ασύλληπτοι… παλιοί

Οκτώ ασύλληπτοι τριών επικίνδυνων τρομοκρατικών ομάδων και η νέα επίδοξη «φουρνιά» αναγέννησης της εγχώριας τρομοκρατίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μελλοντικό εκρηκτικό μίγμα. Δύο ασύλληπτοι συνεργοί του «Τοξοβόλου του Συντάγματος», δύο τουλάχιστον ακόμη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και ο καταζητούμενος 47χρονος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, ακόμη τρεις που φέρεται να αποτελούν τις επωνυμίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινοί Κυνηγοί» είναι διαρκής «πονοκέφαλος» των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι επιχειρούν να διακόψουν εν τη γενέσει τους τις προσπάθειες αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας και του αντάρτικου πόλης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα έχει σκληρότερα και πιο αιματηρά χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, όπως επισημαίνουν, από τη διαπίστωση ότι όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν κυρίως παλιούς πρωταγωνιστές αλλά και υποκινητές, οι οποίοι όταν ξεκίνησαν τη δράση τους, είχαν ήδη σκληρές διαθέσεις, ένα προφίλ που με την πάροδο των χρόνων, την ενδεχόμενη επαφή τους με τις διωκτικές αρχές και τις φυλακές να έχει γίνει ακόμη σκληρότερο, με τρομοκρατικές επιδιώξεις αιματηρής κλιμάκωσης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε μία εντονότερη ώσμωση στους λάτρεις των τρομοκρατικών πρακτικών, η οποία συμπεριελάμβανε και συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει άλλες και πιο σκληρές «συνέργειες».

Οι έρευνες για την επίθεση στο Α.Τ. Ζωγράφου

Σε 2-3 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που απαρτίζουν τους «γιορτινούς τρομοκράτες», που επιχείρησαν τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που τους έχουν αποδώσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί, γιατί συνηθίζουν να χτυπούν σε εορταστικές περιόδους εμφανίζοντας εμμονή κατά του καταναλωτισμού!

Αυτός είναι ο αριθμός των ατόμων, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, που απαρτίζουν τις τρομοκρατικές επωνυμίες «Εικονοκλαστική Σέχτα» και «Νυχτερινοί Κυνηγοί», οι οποίες είναι ύποπτες για την προσπάθεια εξόντωσης αστυνομικών -και όχι μόνο-, με τη βόμβα-σωλήνα με καρφιά! Σχηματίζοντας το προφίλ τους, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πρόκειται για άτομα που πατούν σε δύο… βάρκες, δηλαδή κινούνται στον αναρχικό χώρο (αναρχομηδενιστές) και επιχείρησαν να κάνουν το επόμενο θανατηφόρο τρομοκρατικό βήμα…

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για τρομοκρατία χωρίς… όρους, μηδενιστές και «λάτρεις» των τυφλών και θανατηφόρων χτυπημάτων, για άτομα που πειραματίστηκαν και προσπαθούν να κάνουν αιματηρό ξεκίνημα.

Τα επόμενα βήματα των δικηγόρων του «Λουκά»

Προσπάθειες να βρουν λύση διά της δικαστικής οδού κάνουν οι δικηγόροι του Δ. Κουφοντίνα (φωτό). Το αίτημά τους να διακοπεί η έκτιση της ποινής του πολυϊσοβίτη απορρίφθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, με το σκεπτικό πως αυτή χορηγείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανηκέστου βλάβης, όπου η κράτηση συνιστά δυσμενή μεταχείριση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει εν προκειμένω, αφού του παραχωρείται ιατρική φροντίδα στο Νοσοκομείο Λαμίας, όμως ο Δ. Κουφοντίνας δεν την δέχεται, κάτι που επεσήμαναν τόσο η πρόεδρος όσο και η εισαγγελέας της έδρας. Επόμενο βήμα για τους δικηγόρους του κρατούμενου είναι η προσφυγή στο Δικαστικό Συμβούλιο, ζητώντας την ακύρωση της μεταγωγής στις φυλακές Δομοκού, με την απόφαση να αναμένεται άμεσα, ενώ εκκρεμεί σχετικό δεύτερο αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημήτρης Κουφοντίνας: Προσφεύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Λάμπρος Κατσαρός

Δημήτρης Κουφοντίνας: Πότε θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης και τι θα κρίνει την απόφαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

O Δημήτρης Κουφοντίνας κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η ΝΔ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων – «Στεκόμαστε σθεναρά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες»

Αιγάλεω: Χειροπέδες σε 18χρονο για τέσσερις επιθέσεις σε γυναίκες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αίτημα για αποφυλάκιση κατέθεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Όχι» από το ΣτΕ στη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού

Evanthia Karra

Γύρισε στις φυλακές Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κουφοντίνας: Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του στον Δομοκό