Οι απόγονοί της ανακάλυψαν την συγκλονιστική ιστορία της, που τους έκανε να αμφισβητήσουν την ταυτότητά τους, ενώ κατέγραφαν το οικογενειακό τους δέντρο.
Η Dorothy Bonarjee είχε γεννηθεί Ινδή, μεγάλωσε ως Αγγλίδα, έγινε Γαλλίδα με το γάμο της και στην καρδιά της παρέμεινε μέχρι το τέλος Ουαλή.
Η ποιήτρια γεννήθηκε το 1895 στην Ινδία, στα σύνορα της χώρας με το Νεπάλ.
Η οικογένειά της, που ανήκε σε μια από τις υψηλότερες κάστες της Βεγγάλης, ξεχώριζε για πολλούς λόγους από τον περίγυρό της, ένας εκ των οποίων ήταν και το γεγονός ότι ήταν Χριστιανοί.
Σε ηλικία μόλις 10 ετών, η μικρή Dorothy και τα δύο αδέρφια της εστάλησαν στο Λονδίνο για να λάβουν επίσημη βρετανική εκπαίδευση, η οποία έχαιρε της εκτίμησης των γονιών της, καθώς και οι δύο τους είχαν περάσει μεγάλο διάστημα της ζωής τους στην Αγγλία.
Dorothy Bonarjee: she was extraordinary. So happy to read this brilliant piece about her by @john_pether in @Planet_TWI pic.twitter.com/7N8HWpbzKT
— Rajvi Glasbrook (@RGlasbrook) May 14, 2020
Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και κατείχε μεγάλες εκτάσεις γης, ενώ η μητέρα της μαχόταν από τότε για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, δίνοντας στην μικρή Dorothy το σπάνιο για την εποχή προνόμιο του να λάβει ισάξια μόρφωση με τους δυο αδερφούς της.
Έτσι, έχοντας ολοκληρώσει και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Λονδίνο, η Dorothy συνέχισε τις ανώτατες σπουδές της στην Ουαλία, καθώς η κοινωνία του Λονδίνου ήταν υπερβολικά «σνομπ» για τα γούστα της.
Στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Ουαλίας, ένα ίδρυμα από τότε ανεκτικό σε φοιτητές ποικίλων πολιτιστικών και θρησκευτικών καταβολών, η Dorothy αναδείχθηκε γρήγορα σε εξέχον μέλος των λογοτεχνικών και ρητορικών κύκλων της σχολής της, με πλούσιο συγγραφικό έργο στο περιοδικό του κολεγίου.
Dorothy (Dorf) Bonarjee, seen here second from the right on the front row https://t.co/FIdfgzBYg9 pic.twitter.com/PGJEwljRj5
— Aberystwyth University Archives (@AberUniArchives) June 2, 2020
H Dorothy με συμφοιτήτριές της (δεύτερη από τα δεξιά στην πρώτη σειρά)
Το Φεβρουάριο του 1914 και ενώ η Dorothy ήταν μόλις 19 ετών, δέχθηκε την πρώτη της σημαντική λογοτεχνική διάκριση.
Στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό Eisteddfod, στον οποίο συμμετείχαν λογοτέχνες και μουσικοί με σκοπό την ανάδειξη της ουαλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μια ωδή που είχε γράψει η Dorothy στην αγγλική γλώσσα, ακολουθώντας ουαλικά στιχουργικά σχήματα, απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Ενθαρρυμένη από την επιτυχία της, η νεαρή ποιήτρια ξεκίνησε να δημοσιεύει τακτικά τα έργα της σε διάφορες ουαλικές εφημερίδες.
Παρόλο που είχε γίνει δεκτή μετά ενθουσιασμού από τους γύρω της, η καταγωγή της αποτέλεσε, ίσως για πρώτη φορά, εμπόδιο για την ίδια στην προσωπική της ζωή.
Όντας αρραβωνιασμένη στα κρυφά εδώ και 3 χρόνια με έναν Ουαλό φοιτητή, η Dorothy αναγκάστηκε να χωρίσει μετά την ετυμηγορία των γονιών του συντρόφου της, η οποία έλεγε πως «είναι πολύ όμορφη, πολύ έξυπνη…αλλά είναι Ινδή».
Η ποιήτρια κατέγραψε τον πόνο που της προκάλεσε ο χωρισμός αυτός σ’ ένα ποίημα με τον τίτλο «Αποκήρυξη».
Παρά την θλίψη της για το γεγονός, το πνεύμα της Dorothy παρέμεινε ασίγαστο και έτσι επιστρέφει στο Λονδίνο, όπου γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει πτυχίο Νομικής από το University College.
Το 1921, η Dorothy «κλέβεται» με το Γάλλο ζωγράφο, Paul Surtel, προκαλώντας την οργή της οικογένειάς της, και κυρίως του πατέρα της.
Με το ζωγράφο κάνει δύο παιδιά, το ένα εκ των οποίων θα χάσει τη ζωή του σε νεαρή ηλικία.
Το 1930, το ζευγάρι χωρίζει και η οικογένεια της Dorothy την ικετεύει να γυρίσει στην Ινδία.
Αντ’ αυτού, η συγγραφέας θα προτιμήσει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε έναν μικρό αμπελώνα στη Γαλλία, συνεχίζοντας το συγγραφικό της έργο αλλά χωρίς να παντρευτεί ποτέ ξανά.
Σε εκδηλώσεις στη Γαλλία, η ποιήτρια εμφανιζόταν συχνά φορώντας το ινδικό σάρι, ενώ σε όλη της τη ζωή συνέχισε να έχει επαφές με τους φίλους της στην Ουαλία, όπου επισκέφτηκε για μια τελευταία φορά το πανεπιστήμιό της στα 80 της χρόνια.
Μέχρι το θάνατό της στα 90, η Dorothy παρέμενε ένα κράμα όλων των πολιτιστικών της καταβολών, πληρώνοντας το, μάλλον ελαφρύ γι’ αυτήν τίμημα του να είναι πάντα το αουτσάιντερ.
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός: Lockdown και μετά τις 7 Ιανουαρίου αλλά ανοίγει ο δρόμος για το άνοιγμα των σχολείων
Κορωνοϊός – εμβόλιο: Νοσηλεύτρια απαντά για τον «ορό στο φιαλίδιο» – «Εχετε μαύρα μεσάνυχτα»
Καλαμάτα: Ιερέας διακόπτει τη λειτουργία και «πετάει έξω» πιστούς που δεν φορούσαν μάσκα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr