Γράφει ο Βασίλης Μπεκίρης, τ. Υφυπουργός
Η Αθήνα, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ήταν χωρισμέ-νη στα δύο. Στην Αθήνα του κέντρου, που περιοριζόταν στην περιοχή γύρω από το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου είχε εγκατασταθεί ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση, και την υπόλοιπη Αθήνα την οποία ήλεγχαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ο πόλεμος διεξήγετο μεταξύ των αγγλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Αθήνα μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Σε καθημερινή βάση διεξάγονταν οδομαχίες, αλλά τα περισσότερα θύματα προήρχονταν από όλμους και οβίδες πυροβόλων όπλων που ερρίπτοντο στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Π. Κανελλόπουλος περιγράφει στο ημερολόγιό του πολλά γεγονότα, τα οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούσε πηγαίνοντας στο υπουργείο Ναυτικών και στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει εδώ να τονισθεί ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός που πήγαινε κάθε μέρα στα υπουργεία που του είχε εμπιστευθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, δηλαδή στο υπουργείο Ναυτικών και στο υπουργείο Οικονομικών. Ολοι οι άλλοι υπουργοί της Κυβερνήσεως διηύθυναν τα υπουργεία τους από το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι.
Το πόσο όμως κρίσιμη και επικίνδυνη ήταν η κατάσταση εκείνης της περιόδου μας την περιγράφει ο ίδιος ο Παν. Κανελλόπουλος στο ημερολόγιό του. Μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων του 1944 γράφει τα εξής: «25 Δεκεμβρίου.
Χριστούγεννα. Τα πιο πικρά Χριστού-γεννα της ζωής μου. Εχω εμπιστοσύνη στο μέλλον. Το παρόν είναι πολύ βαρύ. Ωστόσο το χρέος μου είναι να το σηκώσω στους ώμους μου και να το κάνω να χωρέσει στην καρδιά μου. Και αυτήν ακόμα την πικρή ώρα της Ελλάδος την αγαπάω. Αυτή τη στιγμή η ώρα είναι εννιά και κτυπάνε οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες. Βαράνε όμως και τα κανόνια. Ακούγονται και τα πολυβόλα». Και ενώ υπήρχε αυτή η επικίνδυνη και σκοτεινή για το μέλλον της Ελλάδας κατάσταση στην Αθήνα, ανήμερα τα Χριστούγεννα έφθασε αιφνιδίως από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασισμένος να δώσει λύση στον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων. Η άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα ενίσχυσε το ηθικό ολόκλη-ρου του ελληνικού λαού, διότι όλοι πίστεψαν ότι ο δυναμικός Αγγλος πρωθυπουργός θα δώσει λύση στον εμφύλιο σπαραγμό που είχε διαιρέσει τους Ελληνες σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις.
Ο Τσόρτσιλ είχε πολλές συναντήσεις στην Αθήνα, προήδρευσε αρκετών συσκέψεων, στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων καθώς και εκπρόσωποι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Σε μια μεγάλη σύσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπαν-δρέου και οι Σοφούλης, Καφαντάρης, Μάξιμος, Τσαλδάρης, Κανελλόπουλος, Θεοτόκης, Στ. Στεφανόπουλος, Ι. Σοφιανόπουλος, Π. Ράλλης, Γο-νατάς, Πλαστήρας, Αλεξανδρής, Μυλωνάς, ως και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ Παρτσαλίδης, Σιάντος και Μάντικας. Από τους ξένους μετείχαν, εκτός του Τσόρτσιλ, ο Ιντεν, ο Μακ Μίλαν, ο Σκόμπι, ο Αλεξάντερ και οι πρεσβευτές της Βρετανίας Λίπερ, των ΗΠΑ Μακ Βι και της Ρωσίας Ποπόφ.
Της συσκέψεως αυτής, κατόπιν επιθυμίας των Αγγλων, προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθη-νών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός. Ο Τσόρτσιλ μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες των συμμάχων σε όλο το μέτωπο και έκανε ιδιαίτερη έκκληση στους Ελληνες πολιτικούς να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος σπαραγμός. Υπεσχέθη ότι η Αγγλία θα βοηθήσει την Ελλάδα για να α-νασυγκροτηθεί και ότι ο ίδιος θα είναι ένας πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.
Μετά την ομιλία του ο Τσόρτσιλ απεχώρησε από τη σύσκεψη και άφησε τους Ελληνες να τα βρουν μεταξύ τους.
Ματωμένα Χριστούγεννα στην Κύπρο, το 1963
Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα έδωσε εντολές να τελειώσουν οι επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να ελέγχεται ολόκληρη η περιοχή των Αθηνών και του Πειραιώς. Επίσης, μεθόδευσε το θέμα της Αντιβασιλείας και ανέλαβε ο ίδιος να πείσει τον βασιλιά Γεώργιο να δεχτεί ως αντιβασιλιά τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Επίσης, ο Τσόρτσιλ προετοίμασε το έδαφος για την αποπομπή του Γεωργίου Παπανδρέου από την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των κομμουνιστών και προετοίμασε το έδαφος για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.
Τέλος, φεύγοντας ο Τσόρτσιλ από την Αθήνα προετοίμασε το έδαφος για μία συνάντηση του Σκόμπι με τους εκπροσώπους των στασιαστών, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στην περιοχή των Αθηνών.
Οπως αποδεικνύεται από τις ανωτέρω κινήσεις, η αποστολή του Τσόρτσιλ στην Αθήνα εστέφθη από επιτυχία και όλα έδειχναν ότι το 1944 θα έφευγε με πολλές ελπίδες για αποκατάσταση της τάξεως και της ασφαλείας στον τόπο μας.
Τέλος, πρέπει να πούμε ότι Ελληνες, πιθανόν εκπρόσωποι του ΕΑΜ, για να ευχαριστήσουν τον Τσόρτσιλ για τις υπηρεσίες που ήλθε να προσφέρει στην Ελλάδα, προσπάθησαν να ανατιναξουν το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας» όπου έμενε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας και οι συνοδοί του. Τούτο συνάγεται από το γεγονός ότι την πρωία της 26ης Δεκεμβρίου 1944 στους αποχετευτικούς χώρους του ξενοδοχείου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες δυναμίτιδος, με στόχο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο όπου έμενε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας με τους συνεργάτες του.
Ευτυχώς η ανακάλυψη έγινε έγκαιρα και απεφεύχθη κάτι το οποίον θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα μας.
Πρέπει επίσης να πούμε ότι η ζωή του Τσόρτσιλ κινδύνευσε για μία ακόμα φορά, όταν πηγαίνοντας στον Πειραιά με τεθωρακισμένο άρμα μάχης δίπλα του έσκασαν βλήματα όλμων.
Ολα αυτά ο μεγάλος Αγγλος πολιτικός τα αψήφησε, διότι στόχο είχε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία σύμμαχο χώρα, η οποία οδηγείτο στον όλεθρο και στην καταστροφή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]