Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα για τα «βέλη» που έχει εκτοξεύσει ενάντια στην ηγεσία της Ε.Ε. με αφορμή την οικονομική περιπέτεια της χώρας μας. Έχει τη φήμη του «σκληρού καρυδιού», πολιτικού που δεν φοβάται τις δημόσιες αναμετρήσεις και που έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αυτό που γνωρίζουμε ως… «βρετανικό φλέγμα».
Μεγάλος πολέμιος του ευρώ (αν και μεγάλος κερδισμένος κατά 5.000 ευρώ και λόγω… στοιχήματος), κατά καιρούς έχει καταφερθεί με σκληρές κουβέντες εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ηγετική μορφή των ευρωσκεπτικιστών και της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, ο συντηρητικός Φάρατζ, θεωρείται από τις φυσιογνωμίες εκείνες της ιστορίας που ό,τι κι αν συμβεί, όποια κι αν είναι η εξέλιξη μιας κατάστασης για την οποία ανοιχτά έχει πάρει θέση, στο τέλος κερδίζει…
Οι πολιτικοί του εχθροί, συνηθίζουν να λένε ότι εφ’ όσον επιβίωσε από καρκίνο των όρχεων στα 20 του και αφού επέζησε από τη συντριβή του αεροσκάφους του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας του πριν από 6 χρόνια (από την οποία συντριβή απεγκλωβίστηκε και περπάτησε –περίπου- σα να μη συνέβη τίποτα) είναι ικανός για όλα, μπορεί να επιζήσει και να βγάλει κέρδος με και από όλες τις καταστάσεις…
Who is who
Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1964 στο Φάρνμπορο της Αγγλίας. Σπούδασε στο Κολέγιο του Ντάλγουιτς πριν ασχοληθεί με τα χρηματιστηριακά. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μάλιστα, έως το 2002 διηύθυνε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία.
Το 1992 εγκατέλειψε το Συντηρητικό Κόμμα με ηγέτη τον Τζον Μέιτζορ, όταν οι Τόρις υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από το 1999 εκλέγεται ως ευρωβουλευτής (2004 και 2009 επίσης) με το UKIP (UK Independence Party) το οποίο συνίδρυσε το 1993. Σήμερα είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του ΕFD στην Ευρώπη.
Ο Bρετανός ευρωσκεπτικιστής πολιτικός έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές αναταραχή στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών του ξεστομίζοντας ότι δεν θα ήθελαν να ακούσουν οι «ηγέτες» και οι ιθύνοντες της Ε.Ε.
Τον Μάρτιο του 2010 είχε παραχωρήσει συνέντευξή σε ελληνική εφημερίδα, τονίζοντας ότι «Η Ε.Ε. σκοπεύει να διοικήσει την Ελλάδα με το ίδιο τρόπο που διοικεί το Κόσσοβο. Όταν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα που θα τις επιβάλλει η Ε.Ε τότε -και μόνο για τυπικούς λόγους- θα μπορέσει να έχει κάποια δική της κρατική υπόσταση. Ουσιαστικά όμως θα βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Ε.Ε. Οι υπόλοιπες χώρες (Πορτογαλία Ιταλία Ιρλανδία και Ισπανία) θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδος. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο που σκοπό έχει να επιβάλλει την κυριαρχία της σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, η Αγγλία και η Αμερική βοηθούν και υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές μιας και αυτό αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου τους για μια παγκόσμια δικτατορία».
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα (λίγο πριν μπει στο μηχανισμό στήριξης) «είναι εγκλωβισμένη σε ένα νόμισμα στο οποίο δεν θα έπρεπε να είχε μπει». Λίγους μήνες αργότερα, δεν είχε διστάσει να πει στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι ότι έχει το χάρισμα μιας «βρεγμένης πατσαβούρας» και την εμφάνιση ενός χαμηλόβαθμου τραπεζικού (!!!) και ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Ε.Ε., είδαμε την Ελλάδα να μετατρέπεται στην ουσία «σε προτεκτοράτο».
Το περασμένο καλοκαίρι, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρθηκε στη λανθασμένη συνταγή για την Ελλάδα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Πρέπει να ομολογήσω ότι με αρρωσταίνει να βλέπω τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να καταστρέφεται από εσάς και από το όλο και πιο αηδιαστικό ΔΝΤ».
Toν περασμένο Σεπτέμβριο ομιλία του ο Φάρατζ είπε επίσης ότι ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο τότε επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τάσσεται κατά των κρατών-εθνών επειδή πιθανότατα «ντρέπεται για την ιστορία της χώρας του».
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Φάρατζ, αναφερόμενος στις νεοσύστατες κυβερνήσεις του Λουκά Παπαδήμου στην Ελλάδα και του Μάριο Μόντι στην Ιταλία έκανε λόγο για κυβερνήσεις-μαριονέτες, καθώς και για μια Ευρώπη που βρίσκεται υπό γερμανική κυριαρχία.
Το «κακό παιδί του Ευρωκοινοβουλίου» είναι… πολύ «σκληρό καρύδι». Όταν ήταν μόλις 20 χρονών προσβλήθηκε από καρκίνο των όρχεων, τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει. Τον Μάιο του 2010 ανασύρθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση από συντριβή αεροσκάφους όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου το μονοκινητήριο αεροπλάνο -πίσω από το οποίο κυμάτιζε πανό του UKIP- στο οποίο επέβαινε κατέπεσε σε ένα λιβάδι στο Νορθαμπτονσάιρ. Ευτυχώς πετούσε σε χαμηλό ύψος κι έτσι ο Νάιτζελ Φαράτζ περπάτησε σαν… κύριος όταν απεγκλωβίστηκε από το σκάφος (σε κατάσταση σοκ όμως).
Ελληνικής απόχρωσης ήταν και η επίθεσή του κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κάλεσε μάλιστα να μετονομάσει τη Νέα Δημοκρατία σε «Μη Δημοκρατία», προκαλώντας βεβαίως την έντονη αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Στο σήμερα και με τις εξελίξεις να θέτουν τη Μεγάλη Βρετανία εκτός ευρωπαϊκής ζωής, ο Φάρατζ βλέπει κάποια από τα μεγαλύτερα πολιτικά του όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Κι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το ενθουσιασμένο πλήθος που παρακολούθησε χθες τον νικητήριο λόγο του; Ενδεχομένως, το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται και απέναντι σε μία πολιτική φυσιογνωμία, που για χρόνια, από το βάθος στην αρχή και πιο κοντά στο προσκήνιο εν συνεχεία, επιχειρούσε να μανιπιουλάρει καταστάσεις. Η εξέλιξη της δημοσκόπησης και η «δικαίωσή» του βέβαια μετά το αποτέλεσμα της οριστικής νίκης του Brexit, του έδωσε απλόχερα τη δυνατότητα να ηγηθεί της προσπάθειας της ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας που τόσο επιθυμούσε ανέκαθεν. Ωστόσο, η απόφασή του να αποσυρθεί από την ηγεσία του κόμματός του, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως πράξη δειλίας και ανασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Facebook υπάρχει ελληνική σελίδα υποστήριξής του, η οποία απαριθμεί χιλιάδες «πιστούς».