Το σχέδιο είναι ρεαλιστικό γιατί δεν αποσκοπεί στην -ανέφικτη- απαγόρευση, αλλά στη σταδιακή εκπαίδευση των χρηστών και προϋποθέτει τη συμμετοχή των γονιών και τη συνεργασία με τα παιδιά τους.
Η εξάρτηση των ανηλίκων από τα έξυπνα κινητά και η «παγίδευσή» τους από αλγόριθμους που έχουν δημιουργήσει δημοφιλείς πλατφόρμες έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο μπροστά από την οθόνη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ολες οι μελέτες δείχνουν πως η καταχρηστική ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα οδηγεί σταδιακά στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως διάσπαση προσοχής, επιθετικές τάσεις, απομόνωση, ακόμα και κατάθλιψη.
Νέα επανεκκίνηση
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ανέλαβαν έγκαιρα δράση. Η αρχή έγινε με την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία, μια απόφαση που η εφαρμογή της δείχνει ότι αγκαλιάστηκε από τη σχολική κοινότητα. Τώρα κάνει ακόμα ένα βήμα μπροστά, με τη φιλοδοξία η εφαρμογή Kids Wallet να τύχει ευρύτερης ευρωπαϊκής αποδοχής.
Η χώρα μας έχει τα τεχνολογικά εργαλεία και η κυβέρνηση έχει τη βούληση να τα αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη μόνο αν μπολιάζεται από Συναισθηματική Νοημοσύνη. Και αυτό είναι κάτι που πρώτα πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι ενήλικες.