Ο πληθυσμός στη χώρα μας θα υποχωρήσει μεταξύ 9 και 9,5 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ ο ρυθμός μείωσης θα είναι τετραπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ο αριθμός των μαθητών έως το 2040 θα είναι μικρότερος κατά 320.000, ενώ οι θάνατοι θα είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις έως το 2060.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 το 2040 θα αντιπροσωπεύουν το 60% του ελληνικού πληθυσμού, από 40% που είναι σήμερα και από 10% που ήταν το 1960.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Η βόμβα του δημογραφικού έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ο πληθυσμός μειώνεται και ταυτόχρονα γερνά, επομένως απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα αναστρέψουν αυτή την τάση, η οποία περικλείει κινδύνους οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά και εθνικούς.
Σημείο-κλειδί η στήριξη της οικογένειας. Η Ελλάδα προέρχεται από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δυναμικών ηλικιών να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν εργασία και καλύτερες αποδοχές. Παράλληλα, η υψηλή ανεργία των νέων λειτούργησε αποτρεπτικά για τη δημιουργία οικογένειας, το σοκ της μνημονιακής περιόδου έχει διαπεράσει κάθε νοικοκυριό.
Τώρα η οικονομία γυρίζει σελίδα, η ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ και τα ποσοστά ανεργίας έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Χρειάζονται, όμως, και πρόσθετα κίνητρα που θα δίνουν ανάσες στα νέα ζευγάρια και θα ενισχύουν τη μέση οικογένεια. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την εξεύρεση πρώτης κατοικίας για νέους, ενώ εξήγγειλε μέτρα για την επέκταση του ολοήμερου σχολείου ώστε να διευκολυνθεί η απασχόληση των γονέων.
Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως εθνικό, με διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων για κάθε παιδί, βελτίωση των όρων εκπαίδευσης των μαθητών και πρόνοιες για τους νέους γονείς, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με βουνά οικονομικών υποχρεώσεων. Απαιτείται πολιτική συναίνεση και κυρίως δράση γιατί ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της χώρας.