Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας απέκλεισε την απαγόρευση της ιχθυοκαλλιέργειας με ανοιχτά δίχτυα στη θάλασσα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο άγριος σολομός του Βορείου Ατλαντικού βρίσκεται «υπό υπαρξιακή απειλή».
Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σολομού εκτροφής στον κόσμο, με ετήσιες εξαγωγές 1,2 εκατομμυρίου τόνων, όμως ο πληθυσμός του άγριου σολομού έχει μειωθεί από περισσότερο από ένα εκατομμύριο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε περίπου 500.000 σήμερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι έκλεισαν 33 ποτάμια για την αλιεία σολομού, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο μειούμενος πληθυσμός τους.
Ο αρμόδιος υπουργός, Αντρέας Μπγιέλαντ Ερικσεν, ξεκαθάρισε πως στόχος του δεν είναι να σταματήσει την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά να δώσει κίνητρα για περιβαλλοντικά φιλικές δραστηριότητες. Ο αποδεκατισμός των πληθυσμών του σολομού οφείλεται κυρίως στην κλιματική κρίση, αλλά και στη σημαντική αύξηση θαλάσσιων παρασίτων. Ως αποτέλεσμα, οι άγριοι σολομοί αντικαθίστανται από ένα νέο υβριδικό είδος, που προήλθε από τα ψάρια τα οποία δραπετεύουν από τα εκτροφεία.
Ο υπουργός επεσήμανε την τάση που καταγράφεται με απανωτές «κακές χρονιές», το 2021, το 2023 και το 2024, η οποία συμβολίζει, όπως είπε, τον αντίκτυπο της καλλιέργειας που είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να αντέξει η φύση. Ωστόσο, παρά την παραδοχή αυτή, ο υπουργός είπε αργότερα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι δεν θα επεδίωκε να σταματήσει την ιχθυοκαλλιέργεια με ανοιχτά δίχτυα. «Αν κοιτάξετε τη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας, παράγουν τρόφιμα που είναι πραγματικά σημαντικά για τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και ο στόχος είναι να μπορέσουμε να παράγουμε αυτά τα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο στο μέλλον», είπε.
Η Νορβηγική Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρότεινε να περιοριστεί η περίοδος αλιείας σολομού στη θάλασσα, όπως επίσης στα τρία φιόρδ και στα 42 ποτάμια. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο άγριος νορβηγικός σολομός βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Καθένας από τους 450 ποταμούς σολομών της Νορβηγίας φιλοξενεί το δικό του είδος –υβρίδια άγριων και εκτρεφόμενων ψαριών–, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες του τοπικού περιβάλλοντος.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΨΑΡΑ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ
![](https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2025/02/34f2-8-ypsos-jpg.webp)
Το καλοκαίρι είχε προκληθεί σκάνδαλο από τις περιπέτειες του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής ταξίδεψε στα φιόρδ της Νορβηγίας και απαθανατίστηκε να ψαρεύει σολομούς σε ποτάμι, εκεί όπου κανονικά απαγορευόταν. Το ταξίδι του Μπέκαμ προκάλεσε επικρίσεις κατά των τοπικών αρχών και οδήγησε ακόμη και σε ισχυρισμούς πως μπορεί να χρησιμοποίησε ένα «παραθυράκι» του νόμου για να ψαρέψει.
Προβλέπεται μια εξαίρεση στον κανόνα, που είναι γνωστή ως «αλιεία αποθεμάτων». Πρόκειται για την πρακτική κατά την οποία οι σολομοί, αφού αλιευθούν, μεταφέρονται σε εκκολαπτήριο όπου συλλέγονται τα αβγά τους για τεχνητή γονιμοποίηση. Υποστήριξαν ότι ο Μπέκαμ συμμετείχε σε μια τέτοια αποστολή αλιείας σολομών για συλλογή των αβγών τους προς τεχνητή γονιμοποίηση.
Για να πραγματοποιηθούν τέτοιες αποστολές απαιτούν δωρεές ύψους έως και 100.000 ευρώ προς τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τα εκκολαπτήρια, σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα «Bergens Tidende».