Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 172,7%, ο ηλεκτρισμός κατά 80%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και τα καύσιμα 36,6%, με συνέπεια να καταγραφεί μεγάλη άνοδος, 18,8%, στην κατηγορία των μεταφορών και 35% στη στέγαση. Οσον αφορά στα τρόφιμα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα έλαια, που αυξήθηκαν κατά 23,2%, τα γαλακτοκομικά – αβγά 14,1%, τα κρέατα 13,8%, το ψωμί – δημητριακά 13,4% και τα λαχανικά 13%.
Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρυσι είχαμε αρνητικό πληθωρισμό και επομένως η βάση υπολογισμού είναι χαμηλή, αλλά σίγουρα οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές, με τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες να είναι διψήφιες.
Χώρα σταθερότητας και προοπτικής η Ελλάδα
Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον κατώτατο μισθό κατά 10%, αν συνυπολογιστεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους, ενώ έχει μειωθεί δραστικά και η ανεργία – κάθε νέα θέση εργασίας δίνει εισόδημα στην οικογένεια.
Είναι σαφές, ωστόσο, ότι κάτι πρέπει να γίνει για τους κοινωνικά ευάλωτους, που δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμα και τα αναγκαία τρόφιμα, και επίσης επιβάλλεται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στη λειτουργία της αγοράς, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που χρησιμοποιούν ως άλλοθι τις ανατιμήσεις στην ενέργεια για να βάζουν οποιαδήποτε τιμή θέλουν.
Η ισχυρή ανάπτυξη και οι θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό δίνουν δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να υπάρξουν νέα αντίμετρα στον πληθωρισμό, τόσο για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη όσο και για τη μεσαία τάξη που σήκωσε το βάρος των Μνημονίων, και παράλληλα να συνοδευτούν από βελτίωση του ανταγωνισμού.