Οι Τούρκοι έφθασαν πλέον στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν ουσιαστικά την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και να κατηγορούν την Ελλάδα για παραβιάσεις, αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας και, βεβαίως, το Διεθνές Δίκαιο.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε χθες ότι «θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις». Και αυτό, όταν η Τουρκία καταδικάζεται πλέον από τις χώρες της Ευρώπης για την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ε.Ε., εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ελληνική διπλωματία έχει δώσει τη σαφή και ξεκάθαρη απάντησή της. Αλλά, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική. Είναι σαφές ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναβαθμιστεί σε διπλωματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, όπως επίσης και η αποτρεπτική της ισχύς. Και αυτό έχει ενοχλήσει την Αγκυρα προκαλώντας της αμηχανία και σπασμωδικές αντιδράσεις.
Η Τουρκία τα έχει βάλει όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με τη μισή Ευρώπη. Εκβιάζει, βάζοντας εμπόδια στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καταφέρεται επίσης κατά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ομως είναι προφανές ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Οι φραστικές προκλήσεις δεν έχουν κανένα σοβαρό αποτέλεσμα, αλλά, αντιθέτως, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην Ευρώπη. Οι λογικές του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς δεν έχουν καμία σχέση με κανόνες και αξίες και ανήκουν σε μια άλλη εποχή.