Το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Πάντως οι επιστήμονες μιλούν για ένα δυναμικό φαινόμενο, με αυξομειώσεις, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται.
Σε επαγρύπνηση η επιστημονική κοινότητα
Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έγινε 16 λεπτά μετά τις 10 χθες το βράδυ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας, μεγέθους 5 Ρίχτερ. Η σεισμική ακολουθία δεν θα αποκλιμακωθεί, σύντομα, λένε οι επιστήμονες, την εντάσσουν στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με την πορεία του.
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.
«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν σεισμοί της τάξεως των 4 Ρίχτερ και άνω με κορύφωση την δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα στις 09.17 το πρωί, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.
«Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα παρακολουθούμε την ακολουθία και ανανεώνουμε τις εκτιμήσεις. Ο 5,3 δεν διαφοροποιεί ουσιαστικά την εικόνα την οποία βλέπουμε», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμίσει και για να ηρεμίσει πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος. Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα σεισμό εισοδύναμο της τάξεως των 6 το δυναμικό που υπάρχει εκεί έχει ελαττωθεί σημαντικά», τόνισε ο Θανάσης Γκανάς.
Χθες η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού ανέσυρε δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους από την Καλδέρα, τα δεδομένα των οποίων θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τοποθετήθηκαν δύο νέοι οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου μία εβδομάδα. Σήμερα συνεδριάζουν και πάλι οι επιτροπές εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Δήμος Θήρας: Αναστολές συμβάσεων με αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ λόγω των σεισμών
Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο δήμο Θήρας ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025.
Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου με τα μέτρα
Σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με προωθούμενη διάταξη, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα:
Συγκεκριμένα:
1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασία
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τοπικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: «Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο» λέει ο Λέκκας – «Κουνιούνται» Σαντορίνη-Αμοργός
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα να κάνει λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο τονίζοντας ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες».
Όσον αφορά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ και εάν ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας τόνισε στην ΕΡΤ ότι «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα».
«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Είναι μία κλασική σμηνοσειρά»
«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε ο κ. Λέκκας.
«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Καμία εξέλιξη με το ηφαίστειο του Κολούμπου
Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχουν για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα καθώς θα πρέπει να ανασυρθούν και να αντλήσουν οι επιστήμονες τα στοιχεία. Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
Αναφορικά με την τουριστική περίοδο και το ενδεχόμενο επηρεασμού της από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα θα αξιολογήσει πότε θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί. «Η διαχείριση του φαινομένου πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων«, επισήμανε.
Όσον αφορά την καταπόνηση των κτηρίων, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, οι δονήσεις δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, λόγω των χαμηλών επιταχύνσεων. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε κατασκευές που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας, καθώς και στις πισίνες και δεξαμενές που προσθέτουν επιπλέον φορτίο.
Νέος παλιρροιογράφος στη Σαντορίνη για την παρακολούθηση τσουνάμι
Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι (ΕΚΠΤ) Εγκαθιστά Νέο Παλιρροιογράφο για την Παρακολούθηση της Πιθανής Δημιουργίας Τσουνάμι στην Περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού.
Σε συνέχεια της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης. Επίσης, παρέδωσε στις αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι.
Η εγκατάσταση έγινε σε συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, κ. Λιγνό και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Νομικό. Για τις εργασίες εγκατάστασης, μετέβη στο πεδίο κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αποτελούμενο από τους Δρ. Νίκο Καλλιγέρη, κύριο ερευνητή ΓΙ/ΕΑΑ και κ. Στέλιο Πολυμενάκο, ηλεκτρολόγο μηχανικό Ε.Μ.Π., εξωτερικό συνεργάτη ΓΙ/ΕΑΑ, ενώ για την ένταξη του σταθμού στο επιχειρησιακό κέντρο εργάστηκε ο κ. Στράτος Λιαδόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, εξωτερικός συνεργάτης ΓΙ/ΕΑΑ. Εξίσου σημαντική ήταν η εθελοντική βοήθεια που παρείχαν κάτοικοι της τοπικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που βρίσκεται στο πλησιέστερο δυνατό σημείο από την εστία της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, έχει ως κύριο στόχο την έγκαιρη καταγραφή και επισκόπηση των μεταβολών στη στάθμη της θάλασσας.
Με την προσθήκη αυτού του σταθμού, το δίκτυο παλιρροιογράφων που υλοποιεί το ΕΚΠΤ από το 2013 πυκνώνεται περαιτέρω, αριθμώντας αυτή τη στιγμή 16 σταθμούς. Ο πρώτος παλιρροιογραφικός σταθμός του ΓΙ/ΕΑΑ είχε εγκατασταθεί στη Σαντορίνη το 2013, αλλά στα τέλη του 2017 η λειτουργία του διακόπηκε λόγω συσσωρευμένων αστοχιών από τη συνεχή έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, που τον κατέστησαν αναξιόπιστο για μετρήσεις.
Συνεργεία αποκαθιστούν βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο στην Αμοργό
Ήδη σήμερα σημειώθηκαν τρεις σεισμικές δονήσεις των 4,8 Ρίχτερ. Νωρίτερα το πρωί είχαμε επτά σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Έγιναν πάρα πολύ αισθητοί όλοι αυτοί οι σεισμοί, ειδικά μετά από τον χθεσινό σεισμό, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, 5,3 Ρίχτερ.
Σήμερα ήρθαν τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ για αποκατάσταση των βλαβών που υπάρχουν στο νησί. Επίσης τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έπιασαν σήμερα δουλειά.
Το πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν ήδη στο δίκτυο, ενώ ακόμα γίνονται συντηρήσεις στο δίκτυο και υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει και από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών.
Παράλληλα όμως η δεύτερη αποστολή του τεχνικού κλιμακίου είναι να γίνουν αυτοψίες σε όλο το μήκος του δικτύου αλλά και των υποσταθμών. Το κλιμάκιο αυτό θα παραμείνει στο νησί όσο χρειάζεται.
Επιτροπή σεισμικού κινδύνου: Παραίτηση Τσελέντη με αιχμές για την επιλογή προσώπων που συμμετέχουν
Για 16η ημέρα οι Κυκλάδες βρίσκονται στον χορό των ρίχτερ, μ’ αυτό το πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο. Οι αριθμοί των δονήσεων είναι απίστευτοι. Στο αστεροσκοπείο όπου αναλύονται κι εκεί τα δεδομένα, πόσο προβληματίζουν οι 10 σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ που έχουν καταγραφεί από βράδυ;
Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο Βασίλης Καραστάθης, η συχνότητα είναι αυτός ο δείκτης που δείχνει αν ένα σεισμικό φαινόμενο αποκλιμακώνεται ή κλιμακώνεται.
Από το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα έχουμε πάνω από 10 σεισμούς άνω των 4 ρίχτερ. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο το παρακολουθούν στενά οι επιστήμονες, καθώς αν μέσα στη διάρκεια της μέρας αυτός ο αριθμός αυξηθεί και μάλιστα πλησιάσει τον αντίστοιχο αριθμό των σεισμών που καταγράφονταν τις πρώτες ημέρες που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση, αυτό προφανώς σημαίνει ότι μπορεί να μιλάμε για επιδείνωση του φαινομένου.
Θα μιλάμε επίσης για ένα φαινόμενο το οποίο είναι πλήρως δυναμικό και φυσικά θα σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από το σενάριο της αποκλιμάκωσης.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σταθερή, αλλά το παρακολουθούν, γιατί αν δουν ότι αυξάνονται μέσα στην μέρα οι σεισμοί, αυτό και πάλι αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να μιλάμε για μία κλιμάκωση.
Ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού πάνω από 183 σεισμοί, άνω των 4 Ρίχτερ και 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ.
Όλα αυτά λοιπόν τα δεδομένα θα τα μελετήσουν στη σημερινή σύσκεψη. Στις 18:00 θα συνεδριάσουν οι δύο Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου.
Αναμένουν μάλιστα και δεδομένα από του δύο σεισμογράφους που είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες υποθαλάσσια στη Σαντορίνη, θα συζητήσουν ακόμα και για τα μέτρα που θα λάβουν.
Νωρίς το πρωί ο καθηγητής σεισμολογίας και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης υπέβαλε την παραίτησή του από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μέσω επιστολής στον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κύριο Ευθύμιο Λέκκα και στον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας και άφησε αιχμές στην επιστολή του.
Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορώ να δεχτώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο, η σύνθεση και η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, όπως και της Επιτροπής Ηφαιστειακού Κινδύνου, είναι απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές σαν αυτές, δεν πρέπει να αφορούν κανένα.