Για παράδειγμα, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο εισαγγελείς για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων έγιναν ένας, που τώρα θα είναι δύο με τη νέα νομοθεσία της κυβέρνησης. Επίσης, με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, σοβαρά αδικήματα που έχουν σχέση και με τις υποκλοπές και τα κακόβουλα λογισμικά έγιναν πλημμελήματα ή δεν θεωρούνταν καν αδικήματα. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τουλάχιστον ένα μέλος της υφυπουργό και αυτό το γνώριζαν όλοι.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Ο Τσίπρας και όποιος άλλος υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία ας τα δώσει στη Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να ερευνήσει τι έχει συμβεί με τις παρακολουθήσεις. Το σημαντικό όμως είναι να υπάρχει θεσμική θωράκιση, να μπαίνουν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων που πρέπει να έχουν την έγκριση του Προέδρου της Βουλής, ενώ απαγορεύεται η εμπορία πάσης φύσεως κακόβουλων λογισμικών για υποκλοπές.
Η θεσμική θωράκιση και όχι η λασπολογία δίνουν λύσεις στο ζήτημα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών. Λάθη έγιναν, αναγνωρίστηκαν από τον πρωθυπουργό, όμως θα είναι μεγάλο λάθος από το πολιτικό σύστημα, και ιδίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν πιστέψουν ότι μπορούν να εργαλειοποιήσουν καταγγελίες που δεν έχουν την παραμικρή βάση τεκμηρίωσης, προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση.