Το ίδιο και η στάση της Λίβυας απερχόμενης ΥΠΕΞ, Ν. Μανγκούς, η οποία προσπάθησε προ καιρού να παγιδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, λειτουργούσα για λογαριασμό της Αγκυρας, και χθες ισχυρίστηκε ότι με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης η χώρα μας επιχειρεί να επιβάλει ένα τετελεσμένο στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης – Ελλάδας.
Είναι σαφές όμως ότι η Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, το μόνο που κάνει είναι να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Επίσης, τετελεσμένες είναι οι θέσεις τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και δεν έχει καμία ισχύ και ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις.
Και, βεβαίως, Διεθνές Δίκαιο είναι ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και δεν είναι οι απειλές και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο που καταδικάζονται ρητώς και από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα ότι δεν μπορεί να πραγματοποιεί «μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».
Καθώς πλησιάζουμε προς το χρόνο των τουρκικών εκλογών, είναι προφανές ότι θα εντείνονται οι προκλήσεις της Αγκυρας. Για αυτό και χρειάζεται ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, καθώς και να αφήσει η αντιπολίτευση την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια.