Τα ίδια έπραττε η Τουρκία και το 2020 με τα ερευνητικά σκάφη της και είναι σαφές ότι επιχειρεί να αμφισβητήσει ακόμα και τη σκληρή κυριαρχία μας, ωστόσο δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει συνάψει σημαντικές διπλωματικές και αμυντικές συμφωνίες, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αντιθέτως, οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρώπη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της, ενώ και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν είναι στην καλύτερη φάση τους, όπως προκύπτει και από την άρνηση του Κογκρέσου να υιοθετήσει τις εισηγήσεις για πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση. Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν το αργότερο την άνοιξη του 2023 και, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος χάνει από τους περισσότερους αντιπάλους του εφόσον υπάρχει συσπείρωση εναντίον του. Για αυτό και οι υπερπαραγωγές όπως η παρακολούθηση του απόπλου του ερευνητικού σκάφους είναι προφανές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό πολιτικό του ακροατήριο.
Χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι ακραίες ρητορικές και τα παιχνίδια του Ερντογάν, γιατί συγκρούονται και με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με την ισχύ της χώρας μας.