Η αντιπολίτευση, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο άμεσα θιγόμενος, αντέδρασε με τις συνήθεις υπερβολές. Αλλά αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι η μεγάλη εικόνα. Να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχου των πολιτικών προσώπων, όπου απαιτείται, και επιπλέον να υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας σε ό,τι αφορά συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και η κυβέρνηση είναι για αυτό ανοικτή σε προτάσεις και ιδέες.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι σε κάθε χώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας αποτελούν πολύτιμο βραχίονα για την προάσπιση των συμφερόντων κάθε κράτους και οι πληροφορίες έχουν τεράστια αξία όταν διακυβεύεται η ειρήνη, είτε από τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων είτε από υβριδικές, όπως στην περίπτωση του Εβρου με το μεταναστευτικό, και πάσης φύσεως απειλές.
Κατά συνέπεια, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται μια υπηρεσία συνολικά. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο. Oπως και η κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό είναι άστοχη, καθώς το ίδιο συνέβαινε στη χώρα μας και στο παρελθόν, όπως τη δεκαετία του ’80 επί Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ισχύει και σήμερα σε μεγάλες χώρες της Δύσης.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα πρέπει να έχει αξιόπιστο δείκτη ασφαλείας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και να καλύπτει αδυναμίες και κενά ώστε να υπάρχει διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.