ΜΕΧΡΙ ενός σημείου οι αυξήσεις ήταν δικαιολογημένες λόγω πολλών παραγόντων: τα προβλήματα τροφοδοσίας της μεταπανδημικής περιόδου, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άνοδος του ενεργειακού κόστους, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Από ένα σημείο και πέρα, όμως, κυριάρχησε ο πληθωρισμός της απληστίας, όπως πολύ σωστά έχουν τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
ΣΤΗΝ ουσία, οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις, είδαν την ευκαιρία μέσα στην αναμπουμπούλα του παγκόσμιου πληθωριστικού κύματος να βγάλουν υπέρμετρα κέρδη.
Η κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας. Κάποια από αυτά ήταν επιτυχημένα, κάποια αποδείχθηκαν ατελέσφορα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός έχει φρενάρει. Τώρα επιβάλλεται να μπούμε στη φάση της αποκλιμάκωσης των τιμών. Με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, στο διεθνές χρηματιστήριο τιμών παρατηρούνται μειώσεις. Αυτό πρέπει να περάσει και στο καλάθι των νοικοκυριών.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το «μέτρο μόνιμης μείωσης τιμών 5%» του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν πραγματικές μειώσεις τιμών έως 7% για πάρα πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Αυτές οι εκτιμήσεις είναι θετικές για τους πολίτες, μένει όμως να επιβεβαιωθούν και από την πραγματικότητα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.