Από το καλοκαίρι ωστόσο η εικόνα στην αγορά ενέργειας είναι εντελώς διαφορετική. Οι τιμές φυσικού αερίου ακολουθούν καθοδική πορεία και πλέον διαμορφώνονται σε επίπεδα προ ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μονάδα κόστους φυσικού αερίου διαμορφώνεται περίπου στα 22 ευρώ, όταν είχε φτάσει μέχρι και στα 350 ευρώ, και πέρυσι ήταν πάνω από 60 ευρώ. Η μείωση του κόστους αναμένεται να αποτυπωθεί και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα θα χρεώνεται έως και 9 λεπτά, από 13 που ήταν τον Ιανουάριο.
Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να αποτυπωθούν συνολικά στην αγορά και όχι μόνο στην τιμή του ρεύματος. Η μείωση του ενεργειακού βάρους, που είναι βασικός παράγοντας για το κόστος παραγωγή, θα πρέπει να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων τους.
Επειδή όμως εύκολα ανεβαίνουν οι τιμές, όταν το υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες, αλλά δύσκολα μειώνονται όταν εκλείπουν οι λόγοι ανόδου, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές.
Από την 1η Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης θα θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα διαμόρφωσης τιμών με σκοπό να μειωθούν οι διαφορές από το χωράφι στο ράφι και ταυτόχρονα να περιορισθεί η ψαλίδα τιμών στα σούπερ μάρκετ από πολυεθνικές που πωλούν ακριβότερα το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας, η εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας και οι έλεγχοι στην αγορά δημιουργούν τις συνθήκες για να περιορισθεί ο πληθωρισμός, ιδίως στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.
Η μάχη πρέπει να είναι καθημερινή ώστε οι τιμές να υποχωρήσουν βάσει των ευνοϊκών εξελίξεων που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος. Το στοίχημα είναι κρίσιμο για την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά πρέπει να κερδηθεί.