Γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαστε μία χώρα ανοιχτή, που προσφέρει δικαιώματα και ευκαιρίες σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μείνουν, να ζήσουν και να ενσωματωθούν με τον δικό τους τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Και το παράδειγμα του Ιρανού μαθητή θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλα νέα παιδιά».
Ο Ιρανός αριστούχος είναι πρότυπο ενσωμάτωσης και ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινότητα. Το σημείο-κλειδί είναι η παιδεία, δηλαδή η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μη λησμονούμε, άλλωστε, και τον αρχαιοελληνικό λόγο του Ισοκράτη, σύμφωνα με τον οποίο οι μετέχοντες της ημετέρας παιδείας είναι Ελληνες.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που με την οικογένειά του αποτελεί πρότυπο για όλους, αγωνίζεται με το εθνόσημο και τιμά την Ελλάδα. Βεβαίως διαθέτει τα σπουδαία αθλητικά προσόντα που τον έχουν βοηθήσει να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά όμως έχει λάβει την ελληνική παιδεία και αυτό είναι το σημαντικό.
Δεν είναι εύκολο πρόβλημα η επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ολες οι χώρες έχουν κανόνες για την απόδοση της υπηκοότητας σε αλλοδαπούς και προφανώς και υπάρχουν μετανάστες που δεν έχουν καμία πρόθεση ούτε ενσωμάτωσης στην τοπική κοινωνία ούτε συμμετοχής στα κοινά με οποιονδήποτε τρόπο.
Ούτε η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει το μεταναστευτικό ζήτημα. Για αυτό φυλάσσει τα σύνορά της από τις μαζικές μεταναστευτικές ροές και δέχεται πρόσφυγες μέσω της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, αλλά το «κλειδί» για την κοινωνική ενσωμάτωση είναι σίγουρα η παιδεία.