Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα στις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος περισσότεροι από 20.000 πολίτες κατέβασαν τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ «appodixi», ενώ οι καταγγελίες για παρατυπίες που εντοπίστηκαν έφθασαν τις 2.000. Και βεβαίως, όλες αξιολογούνται και ελέγχονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή εάν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό και σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει. Η εφαρμογή ταυτοποιεί τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένη στην Αρχή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι πλαστή ή «διορθωμένη», τότε ο φορολογούμενος μπορεί να καταγγείλει, επώνυμα ή ανώνυμα, την επιχείρηση, έχοντας μάλιστα ως κίνητρο την αμοιβή.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ρύθμιση που αποσκοπεί στο να επιφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το μέτρο και να αναλάβουν οι πολίτες ρόλο… εφοριακού, ελέγχοντας τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν με ένα απλό σκανάρισμα, ήταν λογική η απόφαση να τους δίνεται ως «μπόνους» για τις καταγγελίες τους ένα μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που παρανομούν. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλους ότι κανείς δεν μπορεί να κλέβει σε βάρος της εφορίας και των έντιμων φορολογουμένων.