Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τη σημειολογική ονομασία «ελεύθερο πανεπιστήμιο», δίνει τη δυνατότητα να μείνουν στην Ελλάδα οι περίπου 40.000 νέοι που κάθε χρόνο αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και προσφέρει την προοπτική η πατρίδα μας να γίνει τόπος προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες.
Μάθημα Δημοκρατίας
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήστουν μια εκπαιδευτική ανορθογραφία, αφού παραμένουμε μια από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που απαγορεύουν την ίδρυση ιδωτικών ΑΕΙ. Είναι σημαντικό μάλιστα ότι θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων και τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ και οι κτιριακές υποδομές τους θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
Από την άλλη, είναι σαφές ότι προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο με το κυβερνητικό σχέδιο αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία και εξωστρέφεια, ενισχυμένο αυτοδιοίκητο, αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ διευρύνονται οι δυνατότητες συνεργασίας με κορυφαία ξένα ιδρύματα. Ομως, η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, σε ανάσχεση του ρεύματος εξόδου Ελλήνων προς τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα καταστήσει την Ελλάδα διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό.