Η λειτουργία από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026 νέων μη κρατικών Ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Κατ’ αρχάς, οι 40 χιλιάδες Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στην πατρίδα τους, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή κόμβο εκπαιδευτικής γνώσης επ’ ωφελεία και των δημόσιων πανεπιστημίων. Τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα θα είναι τεράστια.
Υπολογίζεται ότι κάθε ξένος φοιτητής ισοδυναμεί με 30 τουρίστες, σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει οι Κύπριοι, οι οποίοι ανακάλυψαν πρώτοι την αξία της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα προσελκύουν φοιτητές από άλλες χώρες.
Ταυτόχρονα όμως το θέμα προκαλεί σπασμωδικές αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σύμφωνο με το μέτρο, αλλά διαφωνεί με τη διαδικασία (ποια άραγε θα ήθελε να είναι;) και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει σαφή θέση, ενώ η Νεολαία του κόμματος δεν έχει αντιληφθεί ακόμα περί τίνος πρόκειται, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο να λειτουργεί με ζημίες, όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μοιράζει κέρδη στους μετόχους, αλλά ότι αυτά θα επενδύονται στο ίδρυμα.
Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί μια τομή για την Ελλάδα και δείχνει ότι με αυτό τον τρόπο πρέπει να λειτουργεί και σε άλλους τομείς, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις δεκαετιών που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα και έχουν αποβεί σε βάρος και του κοινωνικού συνόλου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.