Ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων σε πταισματοδικεία και ειρηνοδικεία για μικρο-υποθέσεις. Μια δικαστική δομή που έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Μηδενική ψηφιοποίηση διαδικασιών. Ακόμα και το κληρονομικό δίκαιο παραμένει χωρίς αλλαγές εδώ και οκτώ δεκαετίες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που γκρεμίζει διαχρονικές παθογένειες και δημιουργεί ένα σύγχρονο τοπίο στη Δικαιοσύνη. Ο Ποινικός Κώδικας έχει εκσυγχρονιστεί με σημαντικές αλλαγές τόσο για βαριά εγκλήματα όσο και για ποινικές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βίας ανηλίκων.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ένας νέος δικαστικός χάρτης με την κατάργηση πταισματοδικείων και ειρηνοδικείων, που ήδη φαίνεται πως θα αποδώσει έως και πάνω από 20.000 δικαστικές αποφάσεις κατ’ έτος. Επιτέλους, μπαίνει φρένο στις διαρκείς αναβολές υποθέσεων, που οδηγούσαν σε αποφάσεις μετά από πάρα πολλά χρόνια.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ προχωρά η ψηφιακή μετάβαση στον χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο σε επίπεδο διαδικαστικό για τις καταθέσεις εγγράφων όσο και στην έκδοση αποφάσεων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις διαθήκες και τις κληρονομιές. Ενώ, υλοποιούνται έργα κατασκευής και αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων σε όλη τη χώρα.
ΕΙΝΑΙ εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστεί μέχρι τέλους αυτή η πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει όλες αυτές τις αλλαγές με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και με τις απαραίτητες διορθώσεις ή βελτιώσεις όπου χρειαστεί.