Η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και διεπιστημονική προσέγγιση που ξεκινά από τη διαχείριση των υδάτων και φθάνει μέχρι τη διαχείριση των δασών. Αυτό συνεπάγεται έργα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δεν τελειώνουν σε ένα μήνα, αλλά χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Μέχρι τότε, είναι άκρως απαραίτητες οι άμεσες επιχειρησιακές παρεμβάσεις όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων και φρεατίων, ειδικά σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Αυτά δηλαδή που κάνει ήδη η Περιφέρεια Αττικής, για να «τιθασεύσει» εκατοντάδες ρέματα και χιλιάδες φρεάτια σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Ο σχεδιασμός είναι σωστός, τόσο ο βραχυπρόθεσμος όσο και ο μακροπρόθεσμος. Ομως, κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Οι περιφέρειες, όπως και οι δήμοι, χρειάζονται κονδύλια, λιγότερη γραφειοκρατία και οριζόντια συνεργασία με τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους. Οι ρυθμοί πρέπει να επιταχυνθούν και το κυριότερο, πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες.
Είναι δεδομένο πως οι υποδομές των πόλεων είναι κατασκευασμένες για κλιματικά δεδομένα άλλων εποχών, και αυτό δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Δεδομένου λοιπόν ότι πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν ευάλωτες απέναντι σε εκτεταμένες βροχοπτώσεις, απαιτείται εγρήγορση από τους πολίτες και ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.