Η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς με τον πόλεμο της Ουκρανίας σε εξέλιξη, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Επιπλέον, θα είναι πολύ σημαντικό να σταματήσει η αιμορραγία της οικονομίας από πληρωμές εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βάρος του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς κεφάλαια φεύγουν εκτός Ελλάδας.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Από την άλλη, το γεγονός ότι ένας αμερικανικός όμιλος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών δείχνει και ότι η Ελλάδα έχει οικοδομήσει στενές συνεργασίες με τις ΗΠΑ και η συμφωνία αυτή για κοινή δραστηριότητα αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας.
Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή στέλνει και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι μόνο με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα, ενώ το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει καμία νομική ισχύ, ούτε αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι έρευνες θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, αλλά πλέον είναι μια αρχή προκειμένου η Ελλάδα να διαθέτει μια εναλλακτική μορφή ενέργειας, πέρα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, όπου πραγματικά έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και προφανώς η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι γεωτρήσεις που ξεκινούν έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και σηματοδοτούν τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.