Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα η Ισπανία αντιμετώπισε μαζική προσπάθεια Αφρικανών μεταναστών να περάσουν σε ισπανικό θύλακα, την οποία ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε ως «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της Ισπανίας, που οργανώνεται σύμφωνα με τη Μαδρίτη από το Μαρόκο.
Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε διαφορετικές άκρες της Μεσογείου, όμως έχει ως κοινό στοιχείο την προσπάθεια κατάλυσης των ευρωπαϊκών συνόρων και για αυτό απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση προκειμένου να αποκρούονται όλες οι προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για διαφορετικούς λόγους, αλλά με την ίδια σκοπιμότητα.
Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τους κανόνες του Δικαίου, αλλά επίσης έχει δείξει την τελευταία τριετία ότι φυλάσσει με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορά της και παράλληλα εξετάζει με ταχύτητα τις αιτήσεις ασύλου ώστε όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα να αποκτούν το δικαίωμα παραμονής και οι άλλοι να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους μετανάστες που δεν έχουν κανένα λόγο να διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να φύγουν από εκεί, αλλά κάποιοι θέλουν για άλλους λόγους να τους προωθούν στην Ευρώπη. Γιατί όταν έχουμε μεταναστευτικές ροές από χώρες της υποσαχάριας ζώνης που μεθοδεύεται η προώθησή τους προς τη χώρα μας είναι γνωστό ότι υπάρχουν κυκλώματα με τεράστια κέρδη και εγχώριους υποστηρικτές εντός Ελλάδος.
Χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση και πλήρης ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς γιατί είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.