Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά όλα τα δεδομένα, ενώ δύο γραμμές κυριαρχούν στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με τη σωστή χρονική στιγμή απόφασης για ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στην παρούσα φάση δύο είναι τα σενάρια που κυριαρχούν. Το πρώτο σενάριο θέλει τον ανασχηματισμό να έρχεται πιο κοντά, δηλαδή ενδεχομένως μέσα στις προσεχείς ημέρες και αυτό γιατί στρατηγικά και δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε σε γενναίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα άλλαζε η ατζέντα και θα έδειχνε ότι έχει λάβει το μήνυμα από την κοινωνία.
Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει λάθος χειρισμούς στην υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ετσι, τα νέα πρόσωπα θα σηματοδοτούσαν την αλλαγή, ενώ στο τραπέζι παραμένει το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί θα μειωθούν σημαντικά, ενώ θα αξιοποιηθούν βουλευτές της Ν.Δ., ορισμένοι εκ των οποίων για πρώτη φορά. Οι υπέρμαχοι του συγκεκριμένου σεναρίου εξηγούν ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να συμβεί σε νεκρό χρόνο, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον στόχο του αιφνιδιασμού.
Το δεύτερο σενάριο τοποθετεί τον ανασχηματισμό εντός του Μαρτίου και συγκεκριμένα μεταξύ 15 και 20 του μήνα, οπότε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Το σκεπτικό γι’ αυτό το ενδεχόμενο εδράζεται στο γεγονός ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί οι συγκεντρώσεις για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία στα Τέμπη και ότι θα έχει προχωρήσει το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή, ενώ κατά μία έννοια θα έχει απομακρυνθεί κάπως η σύνδεση με την τοξική ατμόσφαιρα –όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη– που έχει δημιουργηθεί για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.