Η Δύση δεν διασπάστηκε όπως πίστευε η Μόσχα, αλλά οι χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αντιμετώπισαν από κοινού τις προκλήσεις. Ενίσχυσαν αμυντικά το αμυνόμενο Κίεβο, στήριξαν το λαό της Ουκρανίας και ακολούθησαν ενιαία γραμμή απέναντι στους ενεργειακούς εκβιασμούς της Ρωσίας, έστω κι αν υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαμόρφωση και εφαρμογή κοινών πολιτικών.
Στοίχημα η σύγκλιση με την Ευρώπη
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών, ενώ η Μόσχα, που θησαύρισε αρχικά λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τις μεγάλες απώλειες στα πεδία των μαχών, αλλά και την οικονομική της απομόνωση, καθώς έχασε το βασικό της πελάτη που ήταν η Δύση.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ορθώς τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας, καταδικάζοντας κάθε είδους αναθεωρητισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίστηκε με αξιοπιστία και σοβαρότητα τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης ενισχύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Τα παζάρια της Αγκυρας που κρατούσε στάση επιτήδειας ουδετερότητας, αλλά και η άρνησή της να εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έπεσαν στο κενό με τον χειρότερο τρόπο ύστερα από την τραγωδία του σεισμού που είχε δεκάδες χιλιάδες θύματα.
Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, όμως το βέβαιο είναι ότι οι χάρτες δεν μπορούν να αλλάζουν με πολέμους και να γυρίζουμε σε εποχές που πιστεύαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί για την ανθρωπότητα. Μοναδική λύση για το τέλος του πολέμου είναι να αποχωρήσει η Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη μέσα από διαπραγματεύσεις, ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να υπάρξει ξανά ειρήνη.