Ωστόσο, στους εκβιασμούς και στον υβριδικό πόλεμο της Μόσχας, η Ευρώπη δεν έχει ενιαία στάση. Σήμερα αναμένεται να συνέλθει το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση κατά 15% σε όλες τις χώρες αν το θελήσουν έστω και τρία κράτη-μέλη, αλλά σε αυτό αντέδρασαν οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Εχει σημασία πώς θα διαμορφωθεί η νέα συμβιβαστική πρόταση ώστε να υπερκεραστούν οι αντιδράσεις του Νότου και να υπάρχει μια σαφής γραμμή άμυνας. Ομως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου «αργά ή γρήγορα», όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Επιπλέον, δεν έχει υπάρξει μια κοινή θέση των χωρών. Η Σύνοδος Κορυφής παρέπεμψε το θέμα για τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι μέχρι τότε κάθε χώρα θα κινείται μόνη της με τους λιγοστούς πόρους της και δεν ενεργοποιείται το βαρύ πυροβολικό που λέγεται κοινή ευρωπαϊκή αγορά η οποία έχει δύναμη και ως προμηθευτής και ως χρηματοδότης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια, όμως κάθε μήνα χρειάζεται ένα τεράστιο ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να μειώσει τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Είναι σαφές ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να κινηθεί εκτός του «κουτιού» της κοινοτικής γραφειοκρατίας και να λάβει ριζικές αποφάσεις πριν φθάσουμε στο δελτίο στην ενέργεια.