Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία των δύο λαών και αυτό προέκυψε τόσο από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και από τη θερμή υποδοχή των μελών του Κογκρέσου στις θέσεις που διατύπωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά χωρίς μεμψιμοιρίες, αλλά με παρρησία και αυτοπεποίθηση, διατρανώθηκαν οι ελληνικές θέσεις.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Η Ελλάδα δεν είναι ένας φτωχός εταίρος της Δύσης, αλλά ένας ισχυρός σύμμαχός της και εγγυητής για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τα μηνύματα που έστειλε χθες μιλώντας στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός αποτυπώνουν πλήρως τα δίκαια των εθνικών μας θέσεων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε την αμερικανική πολιτική σκηνή να μην ξεχάσει την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης και να μην αποδεχθεί λύσεις που δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Χάραξε κόκκινες γραμμές ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να αποδεχθεί παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας, ενώ τόνισε με σαφήνεια ότι η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Παράλληλα, μάλιστα, κάλεσε το Κογκρέσο να επανεξετάσει τη θέση του για τα εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών που λειτουργούν ως πηγή αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το θετικό κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, πέραν της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, αποτυπώθηκε επίσης στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας, στις εμπορικές συνεργασίες, αλλά και στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είναι σαφές ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον κρίνεται ως απόλυτα θετικό και επιτυχημένο από όλες τις απόψεις, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εθνική υπερηφάνεια και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις εθνικές μας θέσεις.