«Πρόκειται για μέλη οικογενειών της αστικής τάξης. Κυρίως από Κωνσταντινούπολη, αλλά και από άλλες περιοχές. Η χαρά τους είναι μεγάλη που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και αυτό φαίνεται στα πρόσωπά τους. Μάλιστα, προσπαθούν να μιλήσουν και να κάνουν τις αγορές στα ελληνικά», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο κ. Γιάννης Βαταμίδης, υπεύθυνος του ομώνυμου κεντρικού βιβλιοπωλείου της Αλεξανδρούπολης. Τόνισε ότι οι Τούρκοι αγοράζουν είτε βοηθήματα για να μάθουν να μιλούν την ελληνική γλώσσα από μόνοι τους, αξιοποιώντας σύγχρονες διαδικτυακές εφαρμογές, είτε βιβλία εκμάθησης της γλώσσας με τη συνδρομή καθηγητή. «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι αγοράζουν και βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά 5-7 ετών, που έχουν εύκολο λεξιλόγιο και εύπεπτες έννοιες, προκειμένου να προσαρμοστούν ευκολότερα στη γλώσσα. Βέβαια, οι πιο προχωρημένοι αγοράζουν λογοτεχνικά βιβλία για ενήλικες», πρόσθεσε.
Οπως αποδεικνύεται, οι Τούρκοι τουρίστες εκδηλώνουν μια αυθεντική περιέργεια για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η επιθυμία να μπορούν να επικοινωνούν με τους ντόπιους και να κατανοήσουν καλύτερα την Ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής τούς ωθεί να αγοράζουν βιβλία και να προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα. «Να μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι από αυτούς έλκουν την καταγωγή τους από τη Μακεδονία και τον Εβρο. Οι πρόγονοί τους είχαν ξεριζωθεί τις εστίες τους με την ανταλλαγή των πληθυσμών και οι απόγονοι θέλουν να διατηρήσουν την επαφή με τις εστίες τους. Μάλιστα, ένας πελάτης ήρθε στο βιβλιοπωλείο κρατώντας ένα βάζο με χώμα από το χωριό του παππού του, το οποίο τον τελευταίο αιώνα είναι ελληνικό έδαφος», υπογράμμισε. Βέβαια, δεν αποκλείεται ορισμένοι Τούρκοι γονείς να αγοράζουν βιβλία ελληνικών για τα παιδιά τους με στόχο να τους παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση και να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν γνώσεις σε μια ξένη γλώσσα, ενώ για κάποιους άλλους η γνώση της ελληνικής γλώσσας μπορεί να αποβεί χρήσιμη σε επαγγελματικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Οπως και να έχει, η αγάπη των Τούρκων τουριστών για την ελληνική γλώσσα συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και στην αποδόμηση των στερεοτύπων. Αλλωστε, η γλωσσική επικοινωνία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση και τον σεβασμό των διαφορετικών πολιτισμών. Γενικότερα, αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι που δείχνει ότι οι άνθρωποι των δύο χωρών επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν. Αυτή η τάση μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση γεφυρών κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, παρά τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο κυβερνήσεων.
«Τέλος, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πόσο έχει αντιστραφεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τουριστικές/καταναλωτικές ροές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι εικόνες από ορδές Ελλήνων που γέμιζαν τις αγορές των τουρκικών πόλεων για να ψωνίσουν είδη ένδυσης και υπόδησης, να φουλάρουν βενζίνη το ρεζερβουάρ ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον, οι Τούρκοι είναι εκείνοι που έρχονται στην Ελλάδα για αγορές, είτε αφορούν ηλεκτρονικά είδη είτε τρόφιμα είτε ακόμη και ρούχα», κατέληξε ο κ. Βαταμίδης.
Τουριστική απογείωση σε 5 χρόνια
Την περασμένη χρονιά, το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Αλεξανδρούπολη κατέγραψε ραγδαία αύξηση. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πέτρος Κυριακίδης, η μέση πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα της πόλης το 2019 ήταν στο 33%, το 2023 έφτασε στο 85%, ενώ το 2024 ήταν στο 92% (!), με τους Τούρκους να κρατούν τα σκήπτρα και να ακολουθούν οι Βούλγαροι και, φυσικά, οι Ελληνες.
Ειδήσεις σήμερα
Προεδρία της Δημοκρατίας: Σφοδρή σύγκρουση ΝΔ με ΠΑΟΚ – Η ανακοίνωση που προκάλεσε χαμό
Ιράν: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους – Nεκροί οι τρεις επιβαίνοντες
ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για έκπτωση
Αττική: Συμμορία έκανε πλιάτσικο 16 φορές σε σούπερ μάρκετ – Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο