Αλλά και στην Ελλάδα τα σχεδόν διψήφια νούμερα πληθωρισμού, όπως είναι λογικό, επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν θετικά σημάδια που δεν μπορούν να αγνοηθούν και τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν τα κλειδιά για να πετύχουμε και φέτος υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πιο πάνω από τις προβλέψεις του 3,5%.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Το πρώτο είναι η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας που καταγράφηκε ήδη από τον Απρίλιο. Ο Μάιος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019 και όλα δείχνουν ότι η ανοδική πορεία του τουρισμού θα συνεχιστεί και στην καρδιά του καλοκαιριού, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στην αγορά σε μια δύσκολη συγκυρία.
Δεύτερον, είναι η σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία μέσα σε ένα χρόνο διαμορφώνεται στο 12,2% τον Μάρτιο από 16,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και είναι πλέον μονοψήφια στους άνδρες, ενώ εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στους νέους κάτω των 25 ετών. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου μπορεί να υποχωρήσει κάτω του 10% με αύξηση της απασχόλησης και των αμοιβών.
Τρίτον, οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ολα αυτά μπορούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τον υψηλό πληθωρισμό και να δώσουν ανάσες και στην απασχόληση και στα εισοδήματα.