ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΜΩΣ, ανέδειξαν τα προβλήματα και, κυρίως, το πόσο σκληρή δουλειά χρειάζεται, από την επόμενη κιόλας ημέρα του πύρινου εφιάλτη, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δάση που κάηκαν, αλλά και να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές, όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ είναι εδώ, όπως δείχνουν τα ακραία φαινόμενα που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, από τους παρατεταμένους καύσωνες και τις καταστροφικές πυρκαγιές μέχρι τους ισχυρούς ανέμους, τις σφοδρές καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις μεσούντος του θέρους, μετατρέποντας το μεσογειακό κλίμα σε τροπικό και επισπεύδοντας την κλιματική αλλαγή.
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ φλέγεται, όπως βλέπουμε και από τις μεγάλες φωτιές σε άλλες χώρες, και η Ελλάδα είναι ανάγκη να ανασυγκροτηθεί σε επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας, ώστε να είναι περισσότερο θωρακισμένη απέναντι στους μελλοντικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία ενός επιτελικού φορέα στην εποπτεία και στον συντονισμό του οποίου θα υπάγονται όλες οι συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Δεύτερον, να προχωρήσουν άμεσα οι αναδασώσεις και, τρίτον, να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΒΕΒΑΙΩΣ, θα πρέπει να αποζημιωθούν οι πολίτες για τις περιουσίες που χάθηκαν. Υπάρχει πλέον ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά θα αποζημιωθούν, όπως και οι παραγωγοί για την κατεστραμμένη σοδιά.
ΤΟ ΕΡΓΟ της επόμενης ημέρας είναι δύσκολο. Είναι σημαντικό κατ’ αρχάς ότι έχουν εξασφαλιστεί από το νέο ΕΣΠΑ πόροι 2 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας που έχει ποτέ υλοποιηθεί στη χώρα, ώστε να προστατεύονται οι ζωές και οι περιουσίες. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν αναδασώσεις εκατομμυρίων δένδρων για την ενίσχυση των πνευμόνων πρασίνου, ενώ θα ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, που είναι και ζητούμενο για ένα καλύτερο περιβάλλον με την υλοποίηση του στόχου για καθαρή ενέργεια.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι ο προσανατολισμός της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της κοινωνίας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα περιβάλλον. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες σχέδιο δράσης που θα καλύπτει όλες αυτές τις παραμέτρους, αλλά κυρίως θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις παθογένειες των υπηρεσιών και θα προβλέπει αναδιοργάνωση των αρμόδιων δημόσιων φορέων.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ θα είναι σκληρή, αλλά το κομβικό είναι να κερδίσουμε την πρόκληση της προετοιμασίας εν όψει της κλιματικής κρίσης και των υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την πολιτική προστασία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr