1. Πριν αρχίσετε να φτιάχνετε την οποιαδήποτε συνταγή θα πρέπει να συγκεντρώσετε όλα τα υλικά που χρειάζεστε. Καλό είναι να δείτε τι απαιτεί η συνταγή και να το έχετε δίπλα σας, αλλά και να καθαρίσετε ή να κόψετε όσα υλικά χρειάζονται, έτσι ώστε να τα έχετε όλα έτοιμα και να μην καθυστερήσετε κατά την εκτέλεση της συνταγής.
2. Το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη συνταγή είναι τα ποιοτικά υλικά. Φρούτα, λαχανικά, κρέατα ή ψαρικά, το βούτυρο ή η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλής ποιότητας, αφού η γεύση ενός πιάτου εξαρτάται όχι μόνο από το ταλέντο και την τεχνική εκείνου που το φτιάχνει αλλά κι από την ποιότητα των συστατικών του.
3. Και στη μαγειρική, αλλά κυρίως στη ζαχαροπλαστική, είναι απαραίτητο να ζυγίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και να προσθέτουμε πάντα τη δοσολογία που ορίζει η συνταγή, αν θέλουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Για το σωστό ζύγισμα, θα πρέπει να έχετε μια ζυγαριά ακριβείας όταν μετράτε σε γραμμάτια και μια μεζούρα υγρών για τα υλικά πρέπει να μετρηθούν σε ml. Επίσης, όταν μετράτε με φλιτζάνια, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φλιτζάνι (συνήθως του τσαγιού) ίδιου μεγέθους για όλα τα υλικά.
4. Οτιδήποτε θέλετε να τεμαχίσετε ή να ψιλοκόψετε, πρέπει να το κάνετε με το κατάλληλο μαχαίρι
5. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να χρησιμοποιείτε για το ανακάτεμα ξύλινες κουτάλες ή πιρούνες και ποτέ μεταλλικές επειδή οι τελευταίες μειώνουν τη θερμοκρασία του σκεύους.
6. Αν θέλετε να φτιάξετε αφράτα κουλουράκια, τάρτες ή μπισκότα θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι η ζύμη χρειάζεται ελάχιστο ζύμωμα, δηλαδή μέχρι το αλεύρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής.
7.Αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα στα γλυκά σας και πρέπει να τη λιώσετε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, κόψτε τη σε μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά, προτιμήστε σταγόνες σοκολάτας οι οποίες ενδείκνυνται για μπισκότα σοκολάτας ή σε κέικ.
8. Για αφράτα κεφτεδάκια και μπιφτέκια, θυμηθείτε να μουσκεύετε το ψωμί σε νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει και λίγο ξίδι.
9. Αν σας έπεσε περισσότερο πιπέρι στο φαγητό, προσθέστε λίγη ζάχαρη ή λεμόνι.
10. Να θυμάστε ότι το σκόρδο μπαίνει στο τέλος του σοταρίσματος ή να σοτάρεται ελάχιστα, αλλιώς δίνει πικρή γεύση στο φαγητό. Αντιθέτως, το κρεμμύδι πρέπει να σοτάρεται για αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσει και να βγάλει όλη τη γλύκα του, χωρίς όμως να μαυρίσει και καεί.
11. Σχεδόν όλα τα φαγητά φούρνου και κυρίως τα ψητά κρεατικά πρέπει, αφού ψηθούν, να ξεκουραστούν πριν τα κόψετε για να παραμείνουν μαλακά όταν τα σερβίρετε.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Καραϊβάζ: Ανοίγουν φάκελοι με τα… πλοκάμια της Greek Mafia
Εκλογές 2023: Έκοψε το νεοναζιστικό μόρφωμα ο Άρειος Πάγος
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις