Η συνάντηση είχε ως στόχο να υπάρξει ένα «κανάλι επικοινωνίας» ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, που είναι απαραίτητο, ειδικά μετά τις οξύτατες και προκλητικές λεκτικές θέσεις, ως και απειλές που το τελευταίο διάστημα έχει εκστομίσει η ανώτατη τουρκική πολιτική ηγεσία, ειδικά για τα νησιά μας και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Η συνάντηση ήταν διερευνητική.
Οι συνομιλίες φέρεται ότι έγιναν στην έδρα της μόνιμης αποστολής της Γερμανίας στην Ε.Ε., με ενεργό διαμεσολάβηση και παρουσία του ανώτατου διπλωματικού συμβούλου του καγκελαρίου Σολτς και πρώην πρέσβη της Γερμανίας στη χώρα μας, Γενς Πλέτνερ. Σημειώνεται ότι σχετική ενημέρωση είχε η αμερικανική πλευρά και ειδικά ο ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν (εν μέσω του οργασμού των διπλωματικών του επαφών στη Διάσκεψη ΗΠΑ-Αφρικής και ΗΠΑ-Μεξικού), ως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, γνώση της πρωτοβουλίας είχε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Νορβηγός γ.γ./ΝΑΤΟ προβαίνει σε δηλώσεις αρκετά ανησυχητικές για την επερχόμενη κατάσταση στην Ουκρανία).
Η συνάντηση Μπούρα – Καλίν ήταν «παρόμοια» με προηγούμενη συνάντηση (προ δύο χρόνων) ανάμεσα στην τότε διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού και τώρα πρέσβη μας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, στο Βερολίνο, με τον Καλίν.
Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα δεν ανακοίνωσαν τη συνάντηση των Βρυξελλών, αφού καμία πλευρά δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προσδοκίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών (δεν υπήρξαν προαπαιτούμενα κα ατζέντα), ούτε ασφαλώς να καλλιεργηθεί στην εσωτερική κοινή γνώμη των δύο κρατών η αίσθηση ότι μετά από μπαράζ προκλήσεων επί μήνες της Τουρκίας και αυξημένης ετοιμότητας της χώρας μας τα πράγματα σε χρόνο-ρεκόρ βαίνουν προς αποκλιμάκωση.
Βάσει πληροφοριών, Αμερικανοί, Γερμανοί και νατοϊκοί παντοιοτρόπως επιδιώκουν την πλήρη χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά, εν όψει πολύ σημαντικών και κρίσιμων εξελίξεων στο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας, όπου αναμένεται να έχουμε πολύ σοβαρά και καταλυτικά γεγονότα, που απαιτούν από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν ενιαία θέση απέναντι στη ρωσική απειλή.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Αγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις της, ως και τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, ισχυριζόμενη ότι δικά μας αεροσκάφη παρενόχλησαν (!) δικά τους που συμμετείχαν σε «νατοϊκή» άσκηση (που ήταν τουρκική με συμμετοχή αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης, αναγνώρισης και επιτήρησης Awacs του ΝΑΤΟ, το οποίο πέταξε από το Ικόνιο/Κόνια (άσκηση Nexus Ace).